Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилски художник пренесе ателието си в галерията на Майстора

В салон ателие в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" представя изкуството си и начина му на създаване кюстендилският художник Румен Саздов. Той е разделил част от пространството в една от залите на галерията, превръщайки я в свое ателие, а в останалата е изложил 91 свои произведения.

Изложбата, която представя Саздов, носи името "Крехки същества и металургия на любовта". "Крехките същества сме ние всичките, а металургията на любовта е метафора, която е свързана с горещия процес, който се поддържа най-малко 35 години в доменните пещи, като непрекъснато се подава материал. Това е същото, както в любовта – в този процес също трябва да се дава, за да може да издържи тя поне 35 години", разсъждава художникът.

По отношение на посетигелите на атерието му през последните дни споделя, че разговаря с всеки един от посетителите. "Аз им казвам, че могат да си измислят заглавието на картината сами. После сравняваме тяхното и моето заглавие и търсим доколко сме стигнали концептуално близко един до друг“.

Румен Саздов е роден през 1959 г. в Кюстендил. Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Живопис". От 1989 г. живее и работи в Прага.

Името на Саздов е вписано в аукционния каталог MAYER 1995-96. Според правилата на този индекс на пазара за изкуство, в каталога влиза всеки художник от 14 век насам, продал повече от 30 картини на Christie’s, Sotheby’s, Drouot-Richelieu. Присъствието в този каталог е гаранция за качество и инвестиционна стойност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

12 години от земетресението в Перник

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12- годишнината от земетресението в Перник.  На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика разрушения..

публикувано на 22.05.24 в 07:36

Облачно време

 На 22 май в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 06:59

Отчитат ръст на заразните болести в Перник

Ръст на заразните заболявания отчитат в област Перник. Регистрираните през изминалата седмица случаи са 28 срещу 5 за предходния 7-дневен период.  Два случая на хепатит Б и три на хепатит С са регистрирани в региона в периода от 13 до 19 май, като случаите са лабораторно потвърдени. Пет деца във възрастовата група от 5 до 19 години са с коклюш. Със..

публикувано на 21.05.24 в 19:51

Кооперативен пазар в Благоевград - от понеделник до събота

В подкрепа на производители и търговци, Община Благоевград и „Пазари“ ЕООД дават възможност за предлагане на продукция на открития пазар шест дни в седмицата. Търговци и производители могат да предлагат своята продукция всяка седмица от понеделник до събота на открития пазар в Благоевград. Целта е да бъде оказана подкрепа на продавачите, както и да..

публикувано на 21.05.24 в 17:22

Дават възможност за предлагане на продукция на пазара в Благоевград шест дни в седмицата

Търговци и производители могат да предлагат своята продукция всяка седмица от понеделник до събота на открития пазар в Благоевград. От една страна целта е да бъде оказана подкрепа на продавачите, а от друга да се разширят възможностите за достъп до пресни, здравословни и местни продукти. За да бъде наета търговска маса, е достатъчно желаещите да..

публикувано на 21.05.24 в 17:06

Благоевградското село Изгрев на протест на 3 юни заради сметището

Благоевградското село Изгрев се готви за протест на 3 юни. Недоволството на хората е заради сметището, което от дълги години тормози жителите на населеното място. „Във всички търговски обекти се събираха подписи, които вече са над 250“, обяви кметът на селото Йордан Китанов. Днес той е разговарял и с кмета Методи Байкушев, който го уверил, че..

публикувано на 21.05.24 в 15:14

НП „Рила“ и ЮЗУ „Н. Рилски“ партньори в Европейския ден на „Натура 2 000“

32 години от създаването на мрежата от защитени територии „Натура 2 000“ в Европейския съюз, отбелязват с редица инициативи еколозите от Национален парк „Рила“.  В събитията се включиха днес и партньорите им от Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Целта е да се задълбочат политиките, свързани с опазването на биологичното..

публикувано на 21.05.24 в 13:41