Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната епизоотична комисия в Кюстендил с мерки срещу разпространението на Инфлуенца по птиците

Епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците на територията на област Кюстендил е благоприятна. В ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали от граждани и ветеринарни лекари за случаи на съмнение или заболяване при домашни и диви птици. Това обясниха от ОДБХ по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил. Поради усложнената обстановка и възникналите в страната огнища обаче, Комисията прие превантивни мерки срещу разпространението на болестта по птиците.  С цел предотвратяване на появата и разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците на заседанието на Епизоотичната комисия бяха приети следните решения: 

1. Кметовете на общини да информират жителите на общината за усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците и за забраната за провеждане на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на общините. 

2. Кметовете и кметските наместници на населените места, със съдействието на органите на МВР, да контролират за спазване на наложената забрана за провеждане на пазари и изложби на птици и свине. 

3. Кметовете и кметските наместници на населените места да информират гражданите, които отглеждат домашни и декоративни птици:
- да не допускат излизането на птиците извън помещенията за отглеждане;
- да хранят птиците в помещенията за отглеждане, като по този начин не допускат контакт с птици, живеещи в дивата природа;
- да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците;
- да уведомят незабавно кмета на населеното място при съмнение за заболяване или смъртност при птиците, или на телефони: 078550630; 078550631; 078550634; 0882469006. 

От ОДБХ информираха Комисията, че на територията на област Кюстендил са регистрирани 10 животновъдни обекта – индустриални ферми за кокошки – носачки. През месец април 2024 г. фермите са инспектирани от инспектори от ОДБХ - Кюстендил по отношение на изискванията за биосигурност на обектите. На собствениците са връчени предписания, съдържащи указания, дадени от изпълнителния директор на БАБХ.

По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Реконструкция на уличен водопровод в село Крупник

От 31.05. до 01.07 ще бъде извършена реконструкция на уличен водопровод в с. Крупник, община Симитли. В рамките на този период, от 08:30 ч. до 17:30 часа, водоподаването ще бъде нарушено. От ВиК Благоевград апелират жителите на селото да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди.

публикувано на 30.05.24 в 15:41

Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

Масови смени в състава на секционните комисии  са поискали партиите от Районната избирателна комисия  Благоевград. Само вчера са подменени имената на 240 членове на СИК и то само от една партия.  Промени има и в избирателните списъци за двата вота на 9 юни, публикувани на сайтовете на общините. Обученията на ангажираните с изборния процес стартираха..

публикувано на 30.05.24 в 14:52

Преди изборите: СЕМ публикува надеждни източници на информация

Преди предстоящите избори Съветът за електронни медии взе решение да публикува надеждни източници на информация, където се опровергават фалшиви новини. Решението беше взето по предложение на членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева. Пролет Велкова се аргументира, че колкото повече изборите наближават, толкова повече дезинформация се..

публикувано на 30.05.24 в 13:47

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още през април

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още на 22 април. По непотвърдена официално информация е имало подадени сигнали за проблемния склад, в който са били съхранявани отровите.  Опасни вещества откриха в склад в Перник Случаят придоби гласност седмици по-късно, след като беше намерено голямото количество живак, разлят..

публикувано на 30.05.24 в 13:15

Ще има ли нова визия Зоологическата градина в Благоевград

При голям интерес премина общественото обсъждане на визията за развитие на Зоологическата градина в Благоевград. Представители на различни граждански организации и много жители присъстваха на представянето на двата варианта, разработени от екипа на експерта Руслан Сербезов, по поръчка на общинското ръководство. Благоевград има огромна..

публикувано на 30.05.24 в 11:41

Разлог посреща най-силните мъже на България

За поредна, пета година, община Разлог ще бъде домакин на зрелищното състезание по силов многобой “Strongman” с участието на най-добрите състезатели на България, сред които и спортистите на клуб „Ironman“ (Разлог) – Иван Майсторов, Петър Найденов и Борислав Тумбев. Тази година състезанието ще премине под мотото „Силните срещу дрогата и..

публикувано на 30.05.24 в 11:24

Ревю на детски облекла на повече от век в Брезник

Ревю-изложба на детски облекла от края на 19 до средата на 20 век ще се проведе в късния следобед в Брезник. Събитието е посветено на Деня на детето и е продължение на организираното преди 2 години ревю на мода от Брезнишко от преди повече от век. Пространството пред сградата на музея в Брезник ще бъде превърнато в моден подиум. Моделите, които ще..

публикувано на 30.05.24 в 10:33