Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национални филологически четения в ЮЗУ

Национални филологически четения за студенти и докторанти се проведоха в Югозападния университет „Неофит Рилски“, организирани от Филологическия факултет.

Форумът, който е в чест на светите братя Кирил и Методий, привлече студенти от утвърдени български университети.

Научният форум бе открит от декана на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев.

Доц. Цонев подчерта, че научният форум традиционно се радва на голям интерес от страна на студенти не само от България, но и от други държави.

В  XVIII  национални филологически четения за студенти и докторанти участваха филолози от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и от Университета в Йорк, Великобритания.

Международно жури ще оцени докладите и награди най-добрите изследвания. Най-стойностните ще бъдат публикувани в специален сборник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Четири демомашини за пробно гласуване в Кюстендилско

Четири демомашини за пробно гласуване получи днес Районната избирателна комисия в Кюстендил. Машините ще бъдат разпределяни по график за деветте общини в областта. Две от машините, в Кюстендил и Дупница, ще бъдат на разположение на избирателите постоянно до изборите, каза председателят на РИК Венцеслав Механджийски. Всяка една от по-малките общини в..

публикувано на 20.05.24 в 18:01

Камион, натоварен със скална маса, се е обърнал на АМ „Струма”

 Пътният инцидент е станал този следобед край Перник. Тежкотоварният автомобил се е ударил в спрял лек автомобил, в който е нямало хора, след което се е обърнал, а скалната маса се е изсипала на платното. Шофьорът на камиона е транспортиран в пернишката болница. Заради катастрофата временно е ограничено движението в активната лента при 16-ти километър..

публикувано на 20.05.24 в 17:38

Черешовата кампания в Кюстендилско започва на 1 юни

Кампанията по изкупуване на черешите и прибиране на реколтата в община Кюстендил започва от 1 юни. Предстои да бъде издадена и заповед, която да указва работното време за бране и изкупуване на черешите. Продукцията ще се прибира в часовете между 7:00 до 20:00 часа, а ще се изкупува в часовете между 9:00 до 22:00 часа. "Надявам се да има спокойна..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Благоевград отбелязва 24 май с богата програма

Тържествени събития ще се проведат по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. Програмата започва пред паметника на Св. св. Кирил и Методий в 11:00 ч., където ще се проведе ритуал по полагане на цветя. След 11:15 ч. към площад "Македония"..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Празник на медоносната пчела в Благоевград

Световният ден на медоносната пчела беше отбелязан с богата програма в Благоевград. Празникът се състоя на площадното пространство при Регионалния исторически музей и Младежкия дом. Светът на медоносните пчели и необятните ползи от тях бяха във фокуса на детския празник в Благоевград.  Празникът откри зам.-кметът по култура..

публикувано на 20.05.24 в 13:30

Социалната комисия се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и извънредно..

публикувано на 20.05.24 в 13:28

Вторникът - слънчев. Срядата и четвъртъкът обаче пак ще са дъждовни

През нощта облачността над страната ще се разкъса и намалее, над повечето райони до предимно ясно. По-значителна ще остане облачността само над югозападните райони, където на отделни места е възможно да превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане ще..

публикувано на 20.05.24 в 13:03