Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинско бягане „Трън Ултра Рън”

480 бегачи са заявили участие в третото издание на състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън”. Стартът ще бъде даден тази сутрин /11 май/ в село Велиново. Четири са дистанциите, на които ще бягат участниците. Най- кратката е „Бягане до върха”и е 8 км, а най дългата е „Десет върха ултра”и е 54 км. Останалите две дистанции са „През двата върха”- 13 км и „Четири върха трейл”- 24 км. Трасетата са в сърцето на Краище- един от най- живописните и чисти райони в страната. Сред участниците в състезанието са едни от най- изявените планински бегачи у нас като Кирил Николов- Дизела, Георги Жеков и Антония Григорова. От миналата година трасето „Четири върха трейл”е част от Държавния календар на Българската федерация по вертикално бягане. Също от миналата година двете дълги трасета – 24-километровото и най- дългото, което е 54 км са сертифицирани от ITRA. Успешното им завършване в рамките на контролното време носи на участниците съответно 1 и 3 точки. Организатор на състезанието е Трънското туристическо дружество с подкрепата на община Трън и приятели. Заради падналия проливен дъжд в четвъртък се е наложило спешно да бъде направен мост над придошлата река Правка, през която преминават част от трасетата.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи КТД за работещите в социалната сфера в община Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев подписа днес първия Колективен трудов договор за работещите в сферата на социалните услуги в Общината. На среща в кметския кабинет подписа си под споразумението положи и представителят на Синдикалната организация на заетите в социалните услуги в Община Благоевград към КНСБ Ива Поповска. Според подписания..

публикувано на 04.06.24 в 16:36

Микробус самокатастрофира на АМ "Струма" край село Бело поле

Микробус самокатастрофира на АМ "Струма" край село Бело поле. Инцидентът стана днес към 15,40 часа. Двама души са транспортирани за извършване на медицински преглед. По първоначална информация няма данни да са тежко пострадали, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград.

публикувано на 04.06.24 в 16:28

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от 1 юли

Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от 1-ви юли, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Най-голямо е увеличението за абонатите на "Електрохолд", които ще плащат с 2,7 на сто повече.

публикувано на 04.06.24 в 14:06

Международно изкачване на връх Руй

Традиционното международно изкачване на най-високия връх в Трънско – Руй, ще се проведе на 22 юни, съобщават от Трънското туристическо дружество. Върхът е висок 1706 метра. Той е граничен, затова е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до Гранична полиция. Ежегодно стотици туристи от България и Сърбия изкачват първенеца на Трънско..

публикувано на 04.06.24 в 12:29

Само с хартиени бюлетини ще гласуват в 105 секции в Пернишко

В 105 избирателни секции в област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини, съобщи председателят на РИК Румяна Петрова.  Изцяло хартиен ще бъде вотът в община Ковачевци, във всички останали общини ще има и секции с машини.  260 са избирателните секции в област Перник. В 155 от тях гласоподавателите ще избират как да гласуват - дали с хартия или с..

публикувано на 04.06.24 в 12:25

295 000 лв. в подкрепа за семейства на новородени в Благоевград

207 100 лева еднократна финансова помощ за 209 новородени през 2023 г. и 2024 г. деца, и 88 000 лева на 22 семейства с репродуктивни проблеми, за 3 от които решенията за отпускане са от 2023 г., изплати община Благоевград. С това са погасени всички забавени през 2023 г. плащания към семействата, общата сума на които е 147 800 лв. „Доволен..

публикувано на 04.06.24 в 11:20

Започна ремонтът на пътя Елешница-Палатик

Кметовете на Белица Радослав Ревански и на Разлог Красимир Герчев заедно с фирмата изпълнител стартираха ремонта на пътя Елешница - Палатик, който свързва двете общини. Благодарение на съвместните усилия ще се реши един многогодишен проблем. С това се надяват и малките населени места, които са там да придобият един европейски облик и наистина..

публикувано на 04.06.24 в 10:15