Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

Автор:
Снимка: Pixabay

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. 

Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците трябва да са в училищата, в който са разпределени за полагането на изпита, не по късно от 30 минути преди неговото начало.

Със себе си те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Пише се с черна химикалка.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се проведе инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита традиционно е осигурено видеонаблюдение. 

За първи път през тази учебна година зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище

На 20 май ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Министерството на образованието и науката е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по отношение на секретността и контрола при провеждането на днешната матура по български език и литература. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в отговор на репортерски въпрос дали и тази година може да се стигне до т.нар. купени матури.

"Разчитаме изключително много на отговорността и професионализма на всички останали, ангажирани в процеса. Особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите. За да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си", каза тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сдружение „Съзнание“ ни кани на изложбата „Следи от изчезване“ в Благоевград

С модернистичния проект „Път към себе си“ новоучреденото софийско сдружение „Съзнание“, направи своята първа официална изява в Благоевград. Домакин бе Регионалният исторически музей, а като част от събитието е съпътстващата изложба на отливки от изчезващи животински видове. Тази вечер бе представен и Творческият съвет към Сдружението, чийто..

публикувано на 13.06.24 в 21:06

Информационна кампания за земеделците

Националната служба за съвети в земеделието чрез своите мобилни общински офиси започна информационна кампания  за начините и обхвата за финансиране на земеделските стопани през тази година от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година  и изпълнение на одобрени проекти по Програмата за..

обновено на 13.06.24 в 18:25

Близо 13 килограма кокаин откриха полицаи при рутинна проверка на кола край Симитли

Близо 13 килограма кокаин, скрити в тайник на лек автомобил, откри полицията в Благоевград. Вчера в района на пътен възел Симитли на главния път Е-79 е спрян за рутинна проверка 53-годишен мъж от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че шофьорът е с множество криминални регистрации в полицията и  е осъждан...

публикувано на 13.06.24 в 18:12

Проф. Галин Цоков: Има пропуски и нарушения в документацията в ЮЗУ

„Аз смятам, че тези нарушения не са свързани с някакви груби нарушения или неспазване на законодателството. Просто са пропуски в документацията“, коментира днес министърът на образованието проф. Галин Цоков, който е на посещение в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Министърът присъства на тържествената церемония по присъждането на почетното звание..

публикувано на 13.06.24 в 16:14

Ремонтират улици и паркинги в Кюстендил

Община Кюстендил инвестира близо 4 милиона и половина лева за ремонти на пътната инфраструктура. Над два милиона и половина лева от осигурените средства са предвидени за основен ремонт на улици, подмяна на водопровод и цялостно асфалтиране, както и за нови тротоари, а 700 000 лв. са заложени за асфалтиране и изкърпване на пътни участъци. Кметът..

публикувано на 13.06.24 в 16:02

100 години от градежа на черквата „Възнесение Господне“ в с. Хърсово

Жители и гости на благоевградското село Горно Хърсово се събраха на храмовия празник на черквата „Възнесение Господне“, която днес навършва 100 години откакто е съградена с много доброволен труд и дарения от местните хора.   „През 2024 година завършва целия цикъл около построяването на черквата. На 12 октомври 1924 година официално е..

публикувано на 13.06.24 в 15:53

Протестиращи ще поискат оставката на министъра на околната среда и водите

Протест против изграждането на нови мини в Босилеградско, Република Сърбия, които ще застрашат сериозно природата и водите в област Кюстендил, организира сдружение "Балканка". "Протестът е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!", и ще се състои утре от 10:00 часа, пред сградата на МОСВ. От сдружение „Балканка” твърдят, че е налице..

публикувано на 13.06.24 в 15:40