Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАГ е изпратила доклад до премиера Бойко Борисов за горите на Симеон Сакскобургготски

\n

Държавната агенция по горите (ДАГ) е изпратила доклад до министър-председателя Бойко Борисов за възстановяване на правото на собственост върху площи от държавния горски фонд на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис Трети. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и горите (МЗХ).

\n

В доклада се посочва, че във връзка с извършена реституция е образувано наказателно производство срещу неизвестни извършители. В хода на разследването е назначена тройна техническа експертиза. На базата на заключенията от експертизата, прокуратурата прави извод, че имотите, описани в крепостните актове към заявлението от наследниците на цар Фердинанд, са включени и в нотариалните актове, приложени към заявлението от наследниците на цар Борис Трети, т.е. за площ от 4521, 479 дка гори правото на собственост е възстановено два пъти, се посочва в съобщението на МЗХ.

\n

В рамките на съдебното производство държавата не само ще трябва да доказва правото си на собственост, но и да оспорва решенията на общинската служба по земеделие и гори - Самоков, се отбелязва в съобщението.

\n

При решаване на въпроса за това кой държавен орган следва да предприеме действия по съдебен път за защита на интересите на държавата, следва да се има предвид, че за един от имотите, възстановени с решение на общинската служба по земеделие и гори-Самоков, е проведена процедура за промяна на предназначението и същият е изключен горски фонд със заповед на председателя на Държавната агенция по горите. Легитимиран да предяви иск за собственост от страна на държавата за този имот е министърът на регионалното развитие и благоустройство, посочват от МЗХ.

\n

Конкретният казус засяга не само дейността на Държавната агенция по горите, но и тази на МЗХ и МРРБ, затова е наложително действията на трите ведомства да бъде координирани. При необходимост трябва да бъде сформирана работна група, която да подготви и комплектува съответните искове до съда, се посочва още в доклада.

БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна