Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков и Шматко влизат в политически диалог за големите енергийни проекти

Вижданията си за бъдещето на големите енергийни ще обсъдят на първата си официална среща енергийният министър Трайчо Трайков и руският му колега Сергей Шматко. Разговорите ще са политически, а не експертни, каза Трайков.

"Очакваме да се запознаем, да си поговорим, да изчистим недоразуменията, да споделим планове за бъдещето, вижданията си по проектите. Виждаме голям потенциал в проектите, които извършваме заедно, защото за нас Русия е много важен партньор.

Ще кажем какво очакваме от проектите. Аз например ще кажа, че очаквам от тях да има икономическа полза за България.

Въпреки това обаче всичко трябва да се поставя в един широк, общоевропейски контекст, който да осигурява сигурността на доставките и сигурността на снабдяването с електроенергия пък, като свързан отрасъл,"
изтъкна Трайков.

До момента българската страна все още не е взела окончателно решение дали проектът АЕЦ „Белене” е икономически изгоден за страната ни и дали ще продължи строителството на централата.

Същевременно Москва посочи, че е заинтересована да бъде освен основен изпълнител и инвеститор на проекта.

Предстои да бъде изяснено и дали руснаците обвързват проекта за газопровода „Южен поток” със сключването на дългосрочен договор за доставка на синьо гориво, и дали имат нови претенции към България.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна