Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима журналисти от японската агенция Киодо бяха нападнати в Пекин

\n

Трима служители на японската информационна агенция Киодо бяха нападнати снощи в стаята си в пекински хотел, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на японската агенция Киодо.

\n

Журналистите опитали да отразят репетициите за военния парад, който ще се проведе в китайската столица на 1 октомври по случай 60-тата годишнина от създаването на комунистическата Китайска народна република. Тримата репортери били ритани и заставени да коленичат, след като няколко мъже нахлули без да се представят в стаята им в хотел в центъра на Пекин, разположен близо до площад "Тянанмън" . Нападателите счупили два компютъра, които хвърлили в коридора.

\n

\n

Вчера следобед полицията затвори улиците и офис сградите в отделни райони на столицата преди платформи, танкове и камиони, натоварени с междуконтинентални балистични ракети да потеглят към площада за нощната репетицията. Някои чуждестранни медии бяха предупредени да не снимат парада. Служител на рецепцията в хотела, където са отседнали японските журналисти, каза, че хотелът е помолил гостите да не излизат на балконите. Можело обаче да гледат репетицията от стаите си.

\n

Според ръководителят на бюрото на агенция Киодо в Пекин журналистите са били на балкона, за да наблюдават подготовката за парада, но не са снимали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна