Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Прокопиев: За растеж е реалистично да говорим от 2011-та нататък

Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Доста неща бяха свършени и главната цел в икономическата сфера - да се запази стабилността - беше постигната. Така председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев оцени първите 100 дни на кабинета. "Има предпоставки за завръщане към икономически растеж, но реалистично за растеж можем да говорим от 2011 година нататък", каза Прокопиев. Според него, трябва да бъдат проведени отлаганите отдавна големи структурни реформи в публичния сектор -здравеопазване, административна реформа, образование, защото "пари за поддържане на такива неефективни социални системи няма." Смята се, че такива реформи имат голяма политическа цена, но сега има и икономическа принуда за провеждането им, категоричен бе Прокопиев. 

По думите на Иво Прокопиев, "затягането на колана е временно" и отсега нататък  трябва да се подготви инструментариума на държавата за връщане обратно към растеж като се ползват всички механизми за привличане на капитал. Сега спираме спада, а връщането към растеж изобщо не е тривиална задача, коментира Прокопиев. Той отбеляза, че България няма достатъчно собствени спестявания, които да финансират инвестициите в икономиката, по линия на солидарността в ЕС имаме достъп до европейските фондове, но трябва и да намерим начин в страната "отново да започнат да влизат частни пари".

Има голяма логика фискалният резерв да се използва като средство за стимулиране на икономически растеж през българската банкова система, каза още Иво Прокопиев. Трябва обаче да има фискална прозрачност, да се знае как се използва този резерв. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна