Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Безспорно водещата тема за всички всекидневници е обявената грипна епидемия в цялата страна. "Задължително с маски по улицата искат кметове" - четем на първата страница на вестник Стандарт. Изданието допълва, че за първи път у нас е обявена национална грипна епидемия. Вестник Сега посочва, че епидемията е обявена, след като са достигнати критичните стойности от 210 болни на 10 000 души според данни на здравното министерство. Яслите и детските градини остават отворени, като решението за тях ще се взима на местно ниво. Новинар припомня, че жертвите на вируса у нас са 6, а от земеделското министерство са съобщили, че ветеринарните инспектори започват проверки сред животните за наличието на грипния вирус АН1 -N1. Повод за това е полученото съобщение от световната здравна организация за разпространение на щама по прасета, пуйки и домашни любимци. Водещата тема на икономическия седмичник Капитал също е посветена на разпространението на грипа. Под заглавие "Истерична епидемия" изданието отговаря на въпроса: "Защо свинският грип всъщност не е толкова страшен". Макар че грипният вирус АН1- N1 през лятото стресна всички с неочаквано големия брой смъртни случаи в Мексико, всичко оттогава говори, че той дори е по-малко опасен от други години - коментира изданието и подчертава, че в резултат на усложнения при заразяване с грип, всяка година в България умират между 2 500 и 3 000 души. А смъртните случаи от грипния вирус АН1- N1 в страната досега са 6.

Водещата тема за Дума са предстоящите съкращения в железниците, като се очаква без работа да останат около 4 000 души, според думите на транспортния министър Александър Цветков. Вестникът посочва още, че 30 предприятия от страната са подали в Агенцията по заетостта заявления за предстоящи съкращения. Според данни на социалното министерство - до 8.23% се е повишила безработицата през октомври.

"И Масларова сдаде имунитета" - пише на първата си страница днешния Труд, като информира, че бившият социален министър доброволно се е отказала от депутатския си имунитет, за да бъде разследвана за нанесени щети за над 9 милиона и 800 000 лева, отпуснати по обществена поръчка. В същото време изданието пише, че добавките към пенсиите за хората над 75-годишна възраст и вдовишките надбавки се отлагат от 1 януари за юли следващата година.

От Монитор научаваме, че хора от политическия кабинет на бившия министър-председател Сергей Станишев са подписали граждански договори, които са им гарантирали допълнителни 700 000 лева за работа по популяризирането на 100-годишнината от независимостта. Изданието се позовава на казаното от премиера Бойко Борисов, по време на парламентарния контрол, в отговор на депутатски въпрос за рекламните харчове на Дондуков №1.

Пускат безмесна пица с маслинка на името на финансовия министър Симеон Дянков. Две пицарии вече са го поканили, за да дегустира новата добавка в менюто им. Самият финансов министър не очаквал такава слава, след като преди седмица сравни проектобюджета за следващата година с малка и постна пица - пише вестник 24 часа.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна