Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костов: Посланикът ни в Турция Бранимир Младенов е подал оставка

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов съобщи, че българският посланик в Турция Бранимир Младенов е подал оставка. "По този начин този човек, който може да е извършил нарушение, достойно се опитва да защити президент, който фактически иска да не изпълни Конституцията," коментира Костов.

Лидерът на ДСБ предположи, че от снощи има очаквания посланикът ни в САЩ да направи същото и вероятно това е „скритата причина” да бъде отложено приемането на декларация за освобождаването на посланиците ни в Турция и САЩ.

Говорителят на МВнР Драговест Горанов потвърди съобщението за оставката на Младенов.

Иван Костов обяви, че има категоричен документ за отстраняване на президента Георги Първанов, ако той откаже да освободи посланиците на България в САЩ и Турция. По думите му Конституцията категорично задължава президента да назначи и освободи от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на България в международни организации по предложение на Министерския съвет.

Костов добави, че в чл. 103 от Конституцията е посочено, че Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната. Според него "ако президентът не назначава по предложение на ръководния орган, то саботира и този член на Конституцията."

Според Коалиция за България посланикът ни в Турция е подал оставка не заради проектодекларацията на парламента. Мая Манолова заяви, че след раздухването на скандала около посланиците, двамата се чувстват дискредитирани.Тя допълни, че оставките не са и в следствие на натиск от страна на президентската институция.
По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени