Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда бюджета на ДОО за 2010 година

Проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за догодина предвижда 8 милиарда 375 милиона лева. 85 процента от парите ще отидат за пенсии. Парламентът започна първото четене на проекта.

Седем милиарда 135 милиона лева ще отидат за пенсиите на два милиона 182 хиляди пенсионери, а за помощи и обезщетения милиард 85 хиляди лева. Догодина вноската за пенсия се намалява с два процента, отстъпката за бизнеса е 1,1 и за работниците 0,9. Това ще намали приходите в общественото осигуряване с близо 400 милиона лева.

От месец юли пенсионерите над 75 годишна възраст ще получават месечната добавка за старост до 50 лева месечно, диференцирано според размера на пенсиите, също от юли се увеличава и вдовишката добавка от 20 на 25 на сто, пенсиите няма да се увеличават до средата на годината. При възможност и приходи в бюджета това ще стане след месец юли. Запазва се тавана на пенсиите - 700 лева, остават същите като тази година обезщетенията за безработица, обезщетенията за майките с малки деца, увеличават се минималните осигурителни прагове за част от икономическите дейности, увеличава се и минималният доход, върху който ще внасят осигуровки самоосигуряващите се лица - 420 лева.

РЗС ще подкрепи проектобюджета на държавното обществено осигуряване, обяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на парламентарната група Тодор Великов.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна