Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Баргути: Нямаме нужда от нов Афганистан в Палестина

Снимка: Архив

Палестинският политик и активист д-р Мустафа Баргути бе в България. Той е един от основателите на Палестинската национална инициатива. Баргути бе основният конкурент на Махмуд Абас на изборите за президент на палестинската автономия през 2005 г. Бил е и министър на информацията. Ето какво каза Мустафа Баргути в специално интервю за предаването "Събота 150".

Г-н Баргути, как определяте днес състоянието на Палестинската автономия, след като преговорите с Израел са в задънена улица?

Палестинската автономна власт бе създадена през 1993-94г. с идеята да бъде преход към превръщането й в държава, а не да остане вечно една институция под окупация. Израел се стреми да трансформира палестинската автономия в една самостоятелна структура под израелски контрол. Никой палестинец няма да приеме това. Затова сега стоим на кръстопът. Или ще обявим палестинска държава с всички територии, окупирани през 1967г., включително Източен Ерусалим, с признаването от международната общност – или палестинската автономия ще изчезне.

Като че ли точно с тези мотиви президентът Махмуд Абас заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат следващата година?

Програмата, с която той се кандидатира преди 5 години – знаете, аз бях негов съперник на изборите -  беше следната: ако се държим добре, ако създадем сили за сигурност, ако изградим институции, и ако спрем Интифадата, ще получим държава. 5 години по-късно, не само, че не получихме държава, но се появиха още повече еврейски селища, повече окупация, повече репресии над палестинския народ и една разединена страна. Затова мисля, че изявлението на Абас беше потвърждение за провал на политическата му програма. Причината е Израел и отказа на САЩ и международната общност да окажат натиск върху израелците да спрат окупацията. Аз смятам, че се нуждаем от различен подход – съпротива без насилие, комбинирана с масова международна кампания за налагане на санкции на Израел, докато не се подчини на международното право и не прекрати окупацията.

Вие се класирахте втори след г-н Абас на предишните президентски избори. Възнамерявате ли през януари да се кандидатирате отново за поста?

Първо, когато Абас заяви, че няма да се кандидатира отново за президент, той не каза, че се оттегля от по-важния си пост – лидер на ООП и други важни структури. За мен сега не е най-важно кой ще се кандидатира. Най-същественото е как да обединим палестинците. На първо място, изборите трябва да са прозрачни, напълно демократични и чисти. Нямаме нужда от нов Афганистан в Палестина. А това може да стане само с национален консенсус и единство. Точно за това се опитвам да работя сега.

Дори и с Хамас?

С Хамас и всички останали.

Но ако Махмуд Абас се оттегли и никой не поиска да го замени на поста, каква е алтернативата?

Възможно е наистина, палестинската автономна власт да изчезне, защото никой не иска тя да се превърне в нещо като режима на Виши, тоест подчинено на окупатора правителство. В този случай топката е в полето на международната общност. Индикатор за нейната решимост ще е това, дали ще принуди Израел да прекрати строежа на еврейски селища.

Какво мислите обаче за радикалната групировка Хамас, тя няма ли да е проблем?

Аз лично посредничех за първото споразумение за национално единство, което доведе до създаването на палестинското правителство. И мисля, че можем да го направим отново. Единствената пречка за това е Израел и нерешителността на международната общност.

Израелците обаче казват, че спирането на еврейските селища е предварително условие, което поставяте, преди още да сте седнали на масата за преговори?

Днес стигнахме до ситуация, в която ако има още селища, просто няма да има палестинска държава. За какво тогава да преговаряме? Представете си ситуация, при която двама души се нанасят в къща с 10 стаи. Всеки от двамата иска и десетте стаи. Тогава единият приема болезнен компромис да живее само в две от стаите – това означава решението за две отделни държави, палестинска и израелска. 22% срещу 78%. И докато седим на кухненската маса и преговаряме, те започват да превземат деветата стая.  После настъпват и в десетата. Как тогава да преговаряме? Така че, селищата са индикатор за намерения – дали Израел наистина иска да има две съседни държави или използва преговорите за прикритие докато дефакто елиминира тази възможност.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна