Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли сценарий в динамиката на престъпността от последните дни?

При жестока престрелка в нощта срещу 14 декември между полицаи и маскирани беше убит един от преследваните. Инцидентът стана на магистрала "Тракия" след отвличане на турски шофьор
Снимка: BGNES

 

Йонко Грозев: Престъпленията от последните дни не се различават от това, което сме виждали и преди

От гледна точка на престъпленията, които се случват в последно време няма някаква драматична разлика от това, което сме наблюдавали и преди, за да се говори за някакъв специален сценарии.  Това каза в предаването "Нещо повече" юридическият експерт от Центъра за либерални стратегии Йонко Грозев и допълни: "Още повече, че в период на икономическа криза нарастването на престъпността не е нещо необичайно". Според него е напълно възможно министърът на вътрешните работи да има информация, с която ние не разполагаме и това да дава основания за думите му за сценарии при извършването на престъпленията от последните дни.  Според Грозев е добре, ако МВР има информация, която да помогне задържането на криминално проявени лица. Ще бъде добре и ако полицията стане по-ефективна при предотвратяването на отвличанията, допълни експертът. Обвиняването на съдебната система за случването на престъпленията, според Грозев е "много лесна позиция", която сваля изцяло отговорността от разследващите и я поставя върху съда. "Ако сравним процеса на осъдителните присъди, които произнасят българските съдилища с този на развитите държави, ще видим, че осъдителните присъди, които постановяват българските съдилища са значително повече, отколкото в други държави" каза Йонко Грозев. Според Грозев всъщност става въпрос за проблем със събирането на доказателства и представянето им в съда. 


Атанас Мерджанов: Ескалацията на престъпността от последните дни е обезпокояваща

Ескалацията на престъпността от последните дни е обезпокояваща, заяви в предаването "Нещо повече" народният представител от "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. "Няколко месеца подред ние бяхме свидетели и слушатели на безброй изказвания, включително на министър Цветанов за редица оздравителни мерки в редиците на МВР и за гонения на престъпниците. Но, напротив, случи се точно обратното", каза Мерджанов. Това, според него не може да се обясни на нормален, граждански език. По повод искането на БСП за изслушване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, Мерджанов каза, че управляващите не би трябвало да бягат от това, защото обществото се нуждае от допълнителна информация. "Ако наистина става дума за сценарий, министър Цветанов трябва да уточни кои са режисьорите на този сценарии и какво се крие зад този сценарии. В противен случай отново ще остане впечатлението за допълнителна несигурност, притеснения и болезнени очаквания от страна на обществото", каза още народният представител.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна