Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: От "Газпром" знаят, че в преговорите има две страни

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
Снимка: BGNES

Положително е, че от "Газпром" са съвсем наясно, че в преговорите с България има две страни. От едната е руският газов гигант, който иска да си продаде стоката, а от другата, са клиенти, които имат и алтернативи. Това каза в предаването "12+3" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Освен директните договори без посредници, България има и други изисквания или по-скоро казано предварителни позиции в преговорите, стна ясно още от думите на министъра. Това са възможност за влизане на газа в страната през различни точки, както и възможност за суапови сделки. Ако в новия договор има клауза "take or pay"  или задължително плащане на заявени, но неизползвани количества, България ще поиска тази част да може да се реекспортира. Страната ни ще настоява и за гаранции за изпълнение от страна на доставчика. Министър Трайков отбеляза още, че е много оптимистично настроен, че двете страни ще пресекат интересите си " в точка, която е близо до нас". Екипът, който ще отиде на преговорите ще отиде с много ясно дефиниран мандат.
Министър Трайков съобщи още, че прадстои да започнат съвместни разговори между експерти от министерството на икономиката и представители на Столична община относно собствеността на "Топлофикация"-София. Веднага след като приключат разговорите може да се премине и към прехвърляне на собствеността на най-голямото отоплително предприятие в страната отново към Столичцна община.
За да не се повтори газовата криза от 2009 г. са взети всички необходими мерки, каза още министърът - това са наличие на достатъчни количества газ в хранилището в Чирен, наличие на реверсивни връзки със съседните държави и наличие на алтернативни горива в топлофикациите. Трайчо Трайков, каза още, че са получени уверения от комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, че е направено всичко възможно да няма повторение на кризата.
По повод идеята на министъра на земеделието Мирослав Найденов "Булгартабак" да мине под шапката на земеделското министерство Трайков каза, че не може да намери много логика в такъв ход. "Мотивите, които биха оправдали едно такова решение са валидни единствено във случай, че няма приватизация", каза още министърът на икономиката.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна