Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: Трагедията в Хаити е неописуема

Председателят на БЧК Христо Григоров
Снимка: БГНЕС

Това е световно бедствие, а не локално, една от най-големите трагедии за последните 50 години - така председателят на Българския червен кръст Христо Григоров определи случващото се в Хаити след опустошителното земетресение.

Пред "Хоризонт" той обясни, че е нормално в първите дни при такава шокираща ситуация да има хаос, но каза, че нещата ще се канализират. Червеният кръст е изпратил над 12 екипа, САЩ - едни от най-добрите си военни структури, които да въведат ред, припомни Григоров. Според него, сега проблемът е да се извадят останалите под развалините живи хора и да се даде възможност на пострадалите 2 милиона да се нахранят, да имат вода и медикаменти, час след това да започне бавното възстановяване от бедствието.

Имаме обучени хора и готовност да замине български екип, но няма да се наложи, защото в момента теренът е обезпечен с професионални екипи, увери Христо Григоров. Той напомни, че БЧК отправи призив за набиране на средства, след като международната федерация на Червения кръст в Женева апелира да бъдат набрани 100 млн. евро. С тях трябва да се осигури най-необходимото за 100 хил. души за следващите девет месеца, уточни председателят на БЧК.

Кратък номер 1255 за Мтел - телефонът, на който се събираха помощи за деца, пострадали при катастрофи, вече е нулиран и пренасочен за събирането на средства за пострадалите в Хаити. В понеделник ще бъдат направени постъпки и към другите мобилни оператори, съобщи Григоров.

На въпрос дали има нужда от отделен еврокомисар за хуманитарна помощ и реакция при кризи и каква е оценката му за изслушването на българския кандидат за еврокомисар, Христо Григоров емоционално заяви: "Генномодифицирани политици се опитват да определят вашата и моята съдба. Тези политици използват България като разменна монета за лични, дребни, вътрешни, български игри. Да излезем пред света и да разиграваме такива сценарии, беше недостойно."

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна