Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Йотов е новият шеф на Агенция Пътна Инфраструктура

Божидар Йотов спечели конкурса за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. Конкурсът беше обявен на 12 ноември 2009 г., а документи за участие подадоха 7 кандидати.

Божидар Йотов е 51 годишен. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е в Министерство на транспорта и като началник отдел “Служебен контрол” в Националната агенция "Пътна инфраструктура". От месец август 2009 г. е заместник-изпълнителен директор на агенцията. След промените в Закона за пътищата през септември 2009 г. Божидар Йотов е назначен за член на управителния съвет.

В края на октомври 2009 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността председател на управителния съвет на агенцията. От тогава до провеждането на конкурса сред проблемите, на които бързо трябваше да намери решение бяха закъснелите договори за зимно поддържане и проблемите с разпространението на винетките в началото на 2010 г. Под негово ръководство беше даден старт на процедурата за строителство на Лот 2 на автомагистрала „Тракия”. Участва в подготовката на документите на още две отсечки на аутобана, както и при подготовката на проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" и довършването на такива по програма ФАР.

В предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Божидар Йотов съобщи, че първото нещо с което ще се заеме е изграждането на нова структура на агенцията и екип с който да завършат магистралите "Тракия", "Люлин","Струма" и "Марица", както и Южната дъга. Приорите ще бъда програмите по ОП " Регионално развитие".

Според Йотов липсата на воля и професионализъм са попречили до сега да не бъде завършена автомагистрала "Тракия".

/К.И./

По публикацията работи: Таня Милушева/Светослав Костов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна