Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Желева: Взех решението за оставка веднага след като излезе правното становище на ЕП

Румяна Желева по време на изслушването в Европейския парламент
Снимка: BGNES

В момента имам яснота единствено по това, че вчера съм подала моята молба за освобождаване. Това каза в предаването "12+3" външният министър Румяна Желева. Тя каза още, че е взела решението за оттегляне в момента, в който е излязло становището на комисията по правни въпроси на Европейския парламент. Желева каза, че е щастлива, че правното становище е потвърдило известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите й декларации са в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент. "Трябваше да изчистя името си, това е най-важното", каза Желева. 

На въпроса как гледа на това, което се е случило, Румяна Желева каза, че за това се е работило отдавна. " Не вярвах, че ще се стигне до такава крайност при всички злонамерени и атаки, и публикации", каза Желева и допълни: "Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените в полза на социалистите ще стигне толкова далеч." Тя допълни, че е трудно да си подготвен, когато излизат различни неща по медиите час и половина преди изслушването. " Не можете да бъдете подготвен за такава атака, която както се видя е несъстоятелна, специално за конфликта на интереси", допълни тя.

"За мен участието в политиката е кауза и смятам, че ясно го демонстрирах", каза Румяна Желева.

"Подцених мащаба на атаката, просто не можех да си представя, че може да има подобен род атака", каза външният министър и допълни "Аз съм се готвила в комисията, така както са се готвили всички останали", каза Желева и допълни, че при тези обстоятелства представянето й е нямало как да бъде друго. Според нея: "В тази комисия не можеше да има друго изслушване". Оттеглянето на кандидатурата й, Желева определи като "много правилно".

Цялото интервю с Румяна Желева можете да чуете в звуковия файл.

/Л.Ц./ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна