Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха промените в кабинета

С 127  гласа „за” и 69 „против” парламентът прие промените в кабинета. Николай Младенов е новият министър на външните работи а Аню Ангелов отговаря за отбраната. БСП и ДПС обаче не дадоха своята подкрепа за смените.

По време на дебатите лидерът на БСП Сергей Станишев определи рокадите като принудителни заради провала на първата българска кандидатура за еврокомисар. Той изрази съмнение, че Бойко Борисов има дълъг списък от фигури, които да заемат различни постове и в бъдеще.

Тези промени са и PR ход, за да се отвлече вниманието от редица неуспехи на това правителство, започвайки с принудената смяна на кандидата за европейски комисар. Очакваме много по-широки промени, ако това правителство иска да свърши това, с което е натоварено от хората в България, заяви Станишев. 

Промените в кабинета, за разлика от тези, които правихте Вие, са вследствие на дадена оставка заради лошото представяне, заради този комплот, който Вие организирахте. В случая беше успешен. Той нанесе планирания удар върху нас. Добре го направихте. В това отношение нямате равни. Но считайте, че с новата кандидатура и по начина, по който се представяме там, в пъти ще излезем над този скандал в полза на България, отговори от своя страна Бойко Борисов.

ДПС не подкрепя направените промени, защото не са обосновани, каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него, българското общество все още не е получило задоволителни отговори за причините, довели до приключилата с оставка кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар.

Иван Костов от Синята коалиция обаче каза, че ще даде своята подкрепа. Той обобщи, че Николай Младенов е доказал качествата си и поиска от него да постави европейската интеграция на страната и енергийната сигурност като приоритет във външната политика. Костов препоръча на военния министър Аню Ангелов да започне работа по нова национална стратегия за сигурност, нова военна доктрина и нов план за модернизация на българската армия.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна