Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов финасов ресурс за българската икономика след положителни оценки за съответствие

България ще получи достъп до нов финасов ресурс заради добър контрол върху проектите, обявиха премиерът Борисов и министрите Дянков и Плевнелиев
Снимка: BGNES

България получи положителни оценки за съответствие по две от оперативните програми на ЕС - става въпрос за програмите "Техническа помощ" и "Регионално развитие". По седемте оперативни програми досега оценките бяха връщани, при това за някои по два пъти. Според министъра на финансите Симеон Дянков България е създала адекватна система за контрол и управление и това е оценено от Брюксел. Дянков каза още, че периодично в българската икономика ще се влива нов финансов ресурс. Ако нямаше такива положителни оценки, това би означавало, че нашата страна е щяла да се лиши от финансов ресурс в размер на 6,4 млрд. евро.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза, че тази положителна оценка ще помогне много за програмите, които са стратирали. "Очакваме до края на 2010г. да разплатим на бенефициентите 400 млн. лв", каза Плевнелиев и направи сравнение с предишното управление:" За две години при предишното правителство-20 млн.лв., за година и половина планираме 400млн.лв." До края на 2010г. кабинетът си е поставил амбицозната задача да договорят общо около 1.5 млрд. лв.

Оттук нататък ще си проличи кои кметове са добри и кои не, добави премиерът Бойко Борисов. Без значение от коя партия е даден градоначалник, ако подготви смислен проект, той ще бъде финансиран. "Ако не са крадливи, кметовете ще могат да ползват сериозен ресурс", допълни премиерът. А на опонентите си Борисов показа писмата за оценка на съответствието от последните 3 години. Според него, ако кметовете са отговорни, могат да усвоят близо 3,4 млрд. лева през тази година.

Строгата финасова политика и свиването до максимум на бюджетните дефицити са изиграли своята роля, каза още Борисов. Той добави, че ако е послушал бившият премиер Станишев и президента Георги Първанов и е допуснал по-сериозни разходи в бюджета, днешното решение е щяло да бъде под въпрос.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна