Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените управляват 30% от бизнеса в България

Снимка: БГНЕС

Жените предприемачи крепят 30% от родната ни икономика. Те са много по-млади и по-образовани от мъжете и банкрутират 2 пъти по-рядко от тях. Според проучване на българската търговско-промишлена палата (БТПП) 62% от жените започват бизнеса си с лични средства. Това разкрива и друга положителна черта на женската предприемчивост - възможността им да преценяват и избягват риска.

"Жените-предприемачки са по-склонни да използват външни услуги, което е сигнал за модерно управление и показва, че са с модерно мислене", заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов в желанието си да обясни представените по-горе цифри. "Предимствата на жената в бизнеса са същите като нейните предимства в живота въобще. Жената има привилегията да се държи и да действа като мъж, но когато й се наложи, може да използва всички женски оръжия, с които я е снабдила природата", каза на свой ред Каталина Желязкова, с 10-годишен опит в парти-бизнеса. Кризата е един вид пречистване, тя е като постите, всяка фирма трябва да преразгледа своите цели и планове за развитие, трябва да прочисти остарелите практики, неефикасните методи и това е за добро, добави тя. 

Защо според Симеонов жените поемат пътя на предприемачеството и кои са успешните оръжия на Желязкова за продължителната й кариера в бизнеса можете да чуете в звуковия файл с репортажа на  Наталия Ганчовска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна