Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: "Президентът директно е нарушил член от Конституцията"

Снимка: БГНЕС

Президентът георги Първанов директно е нарушил член от Конституцията и опитите да бъде оправдан от страна на бивши представители на Държавна сигурност с аргумента, че това е била среща между институции, е несъстоятелен, заяви съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов по повод публикуваната стенограма от разговора между Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков. "Двамата по желание на господин Симеон Дянков изясняват лични взаимоотношения. Ако министерството на финансите обяви президента за незаконно обогатен, това ще означава, че това е неговият политически край и че ще носи наказателна отговорност", посочи Костов.

"Ние предлагаме да се направи дебат в пленарна зала по искане да бъде изпратено на Конституционния съд нарушението на президента, защото то е драстично. Президентът винаги може да критикува правителството и отделен негов член, това е негово право по Конституция. Той не може да го прави с тези прийоми, които са характерни за бившата Държавна сигурност. Той не може да записва разговор без съгласието на участващия в него, тъй като такава процедура не е предвидена в издаден от президента писмен документ, тъй като той пък не може да издаде такъв документ, защото би нарушил Конституцията. В този смисъл прийомът, който той  използвал, за да нападне правителството, е незаконосъобразен и нарушава Конституцията. От тази гледна точка трябва да има дебат в Народното събрание, за да се разбере кои в това Народно събрание са "за" това да се нарушава по този начин Конституцията и законите на страната и кои са "против". Второто нещо, което предлагаме, е в Закона за държавния протокол изрично да се упоменат начините и възможностите институциите да стенографират, записват и размножават информация от срещи, които осъществяват", добави съпредседателят на Синята коалиция. Според него особено важно е да се каже на президента, а чрез него и на всяка друга институция, че не може да злоупотребява с власт с каквато и да е цел.

Защо трябва да се публикуват тогава стенограмите от заседанията на предишния Министерски съвет според Иван Костов, какви са последиците от публикуването на разговора между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков за президентската институция и за страната като цяло, подкрепя ли Костов идеята на Първанов за пълна прозрачност на годините на преход и кандидатурата на Томислав Дончев като министър за еврофондовете можете да чуете в звуковия файл с интервюто със съпредседателя на Синята коалиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна