Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: "Решението за увеличаване на здравните вноски е погрешно"

Снимка: БГНЕС

Според мен решението за увеличаване на здравните вноски с 2% е много погрешно и явно е взето прибързано и без обсъждане на негативните икономически ефекти, които ще породи, заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Георги Ангелов.

"Ако погледнете другите страни, дори страни, които имат големи проблеми с бюджета, дори Гърция, Унгария и Латвия, нито една страна не си е позволила да увеличава данъчно-осигурителното бреме върху труда. Просто защото и без това безработицата е висока, и без това расте, и ако допълнително се увеличава облагането, това всъщност ще доведе до още по-голяма безработица и до влошаване на кризата и оттам - до още по-малко приходи в бюджета", посочи Ангелов. Според него повишаването на осигуровките най-вероятно ще доведе до по-слаби бюджетни приходи и ще се увеличат разходите за безработните. "И от гледна точка на знака към бизнеса решението е доста спорно, защото всички знаят, че здравната система не е ефективна и там изтичат доста пари, без да се знае къде изтичат. И вместо да се реформира тази неефективност, всъщност проблемът се прехвърля върху производствения сектор, върху бизнеса, който и без това е тежко ударен от кризата и едвам оцелява", категоричен бе експертът. "Това е просто рецепта за удължаване на кризата поне с още една година", смята той.

Това, което се забелязва през първите месеци на тази година, е, че бюджетът събира по-малко приходи в сравнение с предходната и има значителен бюджетен дефицит, а всяко увеличение на разходите всъщност ни води към модела на Гърция, каза още Ангелов. В момента, в който Европейският съюз излиза от кризата, Гърция влиза в много по-тежка криза, смята той. "Страхът е да не отидем и ние натам, тръгвайки по модела на Гърция", сподели своите опасения експертът.

"Хората укриват доходи, защото плащат високи осигуровки и не получават нищо насреща - нито добра пенсионна защита, нито добро здравеопазване. Чрез увеличението на здравната осигуровка отиваме към задълбочаването на този проблем", добави Георги Ангелов.

Може ли работодателите да бъдат компенсирани с намаляване на други осигурителни плащания, какви са аналогиите в развитието на процесите в България и Гърция, ще увеличи ли решението за вдигане на здравните осигуровки процента на "сивата" икономика в страната, защо събираемостта на здравните вноски не е висока и в момента и подходящи мярки за илизане от кризата ли са "лихвената ваканция" и графикът за изчистване на задълженията на държавата към фирмите можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Георги Ангелов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени