Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязко Христов: "Такса "електромер", такса "бързовар" ... Много смешни взехме да ставаме в тази държава"

Снимка: БГНЕС

В условията на криза най-добре е да си държавен служител, там доходите се запазват сравнително устойчиви и рискът от съкращения е по-нисък, показва детайлният анализ за доходите и трудовия пазар на КНСБ за 2009 г.

По време на криза доходите се свиват, потреблението пада, хората без работа се увеличават, показват данните. "В сравнение с 2008 г. е налице "икономия" от доходи от около 288 млн. лева или за пръв път през новото хилядолетие е отбелязан отрицателен ръст от около -1,8%. Осезаемо е намалението 2009 г. спрямо 2008 г. на общите средства за възнаграждения в частния сектор с близо 10% или с 659 млн. лева по-малко пари за работни заплати. Обратно, в обществения сектор, разбирайте стопанска държавна дейност и бюджетни дейности, има нарастване със 7,6% на средствата за работни заплати, а в абсолютна сума увеличението е 365 млн. лева", заяви Желязко Христов, председател на КНСБ. Според него изводът е, че през кризисната 2009 г. се прекъсва тенденцията на двуцифрен номинален ръст на средните работни заплати, която е била характерна за последните 5 години. "Важен пункт в този извод е, че се сбъднаха предварителните очаквания, че нарастването на средната заплата може да се постигне благодарение преди всичко на последователно трайно свиване на заетостта", добави Христов.

Най-ударен от кризата е пазарът на труда, но измеренията й стигат и до намаляване на потреблението. При намалени доходи от заплати хората вече харчат по-малко, сочат данните. "Особено отчетливо е ограничението през декември, когато разходите за храна са намалени с малко над 5% спрямо аналогичния месец на 2008 г.", посочи Желязко Христов. Той коментира, че намерението за вдигане на цената на газта ще се отрази в начисляването му във всяка стока и всеки продукт на пазара. "Че ще се увеличават токът и парното, че има претенции за това, е повече от ясно. Но не можем да приемем ... нещо вече много се изкривихме! И някакви такива популистки искания - такса "електромер, такса "бързовар", такса "обработка рецепта". Много смешни взехме да ставаме в тази държава!", категоричен бе Христов. 
Какви са средните заплати в бюджетните организации и частния сектор, с колко са намалели заетите работни места и кой е най-потърпевш, с колко са намалели разходите по останалите основни пера от семейния бюджет и какви са прогнозите на Желязко Христов за удържането на инфлацията в обявените от правителството граници можете да чуете в репортажа на Цветелина Стоянова.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна