Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Костадинов: "Кой казва, че АЕЦ "Белене" е прекалено скъпа за България?"

Снимка: БГНЕС

На България ще й бъде нужна нова атомна централа, и то много скоро, защото сме поели много ангажименти по глава "Околна среда", които се отнасят до големите топлоцентрали, заяви в предаването "Нещо повече" Йордан Костадинов, бивш депутат от НДСВ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". "От 2103 г. започваме да плащаме лихвите, ако не направим необходимата рехабилитация, а тя няма да се направи на повече от една-две централи, така че от общо 16 сигурно 10 ще трябва да бъдет спрени", посочи Костадинов.

Кой казва, че АЕЦ "Белене" е прекалено скъпа за възможностите на България, попита той. "И да е скъпа, това е нормален проект, който ще се изплаща от парите, които ще се получават от продажбата на тока", смята бившият директор на АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е как можем да направим друга АЕЦ, можем ли изобщо да направим друга АЕЦ, след колко време можем да я направим и колко ще ни струва, посочи той. "Ние сме започнали АЕЦ "Белене", имаме една лицензирана площадка, а това е най-сложният процес при изграждането на една АЕЦ. Имаме някакъв шанс и аз смятам, че това, което е започнато, трябва да се довърши", добави Костадинов. Трябва да се вземе решение, да се каже ясно и категорично правим ли я или не я правим, смята той. "Ние сме на такъв кръстопът, че връщане няма, това трябва да е ясно на всички, но някой трябва да го каже, ясно и точно", посочи бившият директор на АЕЦ "Козлодуй". В момента има сключени договори за оборудване - реактор, парогенератори - за стотици милиони евро и ако се откажем, трябва да платим неустойки, добави той. "Трябва да бъдем категорични. Досега българите винаги са се въртели като фурнаджийски лопати, не говоря за сега, за момента, а през този целия преход. Затова дадохме възможност и направихме от Турция втора по значимост страна за Европейския съюз в енергийно отношение", заяви Костадинов.

Какви са според бившия депутат от НДСВ последиците, ако не направим атомната електроцентрала, откога е сагата "АЕЦ "Белене" и как се развиваше във времето, кой очаква произнасянето на решението за построяването или не на централата и какво ще ни изведе от кризата можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Йордан Костадинов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени