Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли съгласие между правителство, синдикати и работодатели по мерките срещу кризата?

Снимка: БГНЕС

"Самият факт, че правителството е разговаряло със синдикатите и работодателите е положителен". Това каза проф. Митко Димитров, директор на института по икономика на БАН. Според него много добре трябва да бъде оценен и фактът, че около 80% от мерките се приемливи и за трите страни. Той допълни, че в обявения вчера антикризисен пакет най-голямо значение има намерението да се изплатят задълженията, които държавата има. "Новият момент и жест от страна на бизнеса е, че не настояват това да стане веднага", уточни проф. Димитров.

По повод идеята за данък "лукс" Димитров каза, че тук трябва да има повече информация, защото е важно как точно ще бъдат определени хората, които ще бъдат обложени с данъка. Важен е въпросът дали правителството е събрало ефективно средствата досега. За Димитров по-реална е идеята за т.нар данъчна амнистия, която беше предложена от работодателите.

Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров синдикатите са успели да променят логиката на антикризисните мерки: " От тази гледна точка сме направили необходимото да убедим работодателите и правителството. В следващите 7-8 месеца тези мерки могат да донесат приходи между 5 и 8 млрд. лв.", каза Пламен Димитров. Вицепрезидентът на КНСБ допълни, че днес ще получат окончателния пакет от мерки от правителството. Постигнато е и съгласие за увеличаването на минималната работна заплата от 1 юли, както и премахване на прага при обезщетенията за безработица, като сумата ще достигне до 60% от получаваната заплата. Другата съществена промяна е замразяването на държавно регулираните цени - ток, парно и т.н.

Според Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите и член на Изпълнителното бюро на БСП няма никаква конкретика около предложенията на правителството: "За част от нещата липсват каквито и да е детайли. Например "данък лукс" точно върху какви имоти ще се налага, с каква ставка и колко допълнителен приход ще доведе до бюджета." Кадиев каза, че е много скептичен, че мерките на правителството ще доведат до сериозни приходи: "Очаквах далеч по-драстични мерки. Ако наистина сме тръгнали по пътя на Гърция, това, което трябва да се прави е много по-драстично." 

Спорна като политика, според Кадиев, е и идеята за данъчна амнистия. Според икономиста всяка данъчна амнистия кара хората да мислят, че ще има и следваща и те спират да плащат данъци.

Кадиев каза още, че в момента има само говорене. "Крайно време е да се заковат тези две, три мерки и да се спре с тестването на общественото мнение...Вече започнах да се обърквам има ли наистина мерки, кои са те и най-вече каква дупка ще запълнят в бюджета."

Георги Кадиев каза, че обявените до момента мерки са лековати и не издават разбиране в каква криза всъщност влизаме: " Само за първите два месеца на тази година липсват приходи от порядъка на 800 млн. лева. Мислите ли, че с данък върху яхти и самолети, които сигурно са 20, или 50 или 100, ще съберете 800 млн. лева.

Кадиев каза още, че в момента проблемът на държавата не е, че няма пари, тъй като има резерв, а проблемът е в това, че ако и те бъдат изхарчени ще се натрупа нов, още по-голям дефицит. Всъщност, целта е да няма дефицит.

Според Георги Кадиев правителството има не повече от два, три месеца да затегне разходите.

Зам.председателят на ДСБ Димитър Бъчваров каза, че от партията са представили своите антикризисни мерки на правителството, но " за съжаление нямаме отговор оттам. Вместо това виждаме как се обсъждат доста хаотично, да не кажа панически, мерки от къде ли не." Той допълни, че предложените мерки не засягат причината : "В момента моторът на икономиката буквално е спрял, трябва да бъде рестартиран", каза Бъчваров. Именно затова първото нещо, което са предложили от партията на Иван Костов е било да се даде гаранция и да се създаде ясен график на разплащане от страна на държавата. 

И Бъчваров беше категоричен, че трябва да се създаде система, която да повиши събираемостта на доходите: " Екзотики от рода на това, да опростим доходите, натрупани от времето на сивата икономика, означава държавата да стане съучастник в пране на пари. За нас това е абсолютно неприемливо", каза зам.председателят на ДСБ. Той допълни, че от партията са готови да разискват мерките за излизане от кризата с ГЕРБ и са готови в детайли " до степен на промяна на текстове в закони и постановления."  

/Л.Ц./

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна