Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизация в регулаторните органи и предстоящо обсъждане на Специализирания съд

Събеседник в "Неделя 150" е Лютви Местан - зам.-председател на ДПС след конференцията на партията във Велинград, която е обсъждала предизвикателствата на кризата. Как би трябвало да се държи опозицията в такава ситуация е един от въпросите, на които Местан отговаря. Като участник в Комисията за култура и медии той е помолен да коментира решението й за редукция на броя на регулаторния орган Съвет за електронни медии. Въпросът към него е смята ли той, че редукцията на броя на членовете на СЕМ би променила резултатите от гласуването на решенията на органа. Коментарът на събеседника е, че ГЕРБ са си поставили за цел да наложат пряк политически контрол върху всички независими регулатори - КРС, СЕМ, КЗК, ДКЕВР и т.н. Според Местан те го правят по начин, който крие огромен риск за нормалното функциониране на демократичното общество, дори за правовата държава, защото мандатността е защитен механизъм не за отделна персона, а срещу узурпирането на властта.

Михаил Иванов, когото познаваме като юридически съветник на президента Желев е вторият събеседник по темата. Работи по проблемите на малцинствата, на етническата толерантност. Той е един от авторите на Закона срещу дискриминацията. Той се притеснява, че при промени от такъв характер с чисто икономическо обяснение гражданите ще бъдат лишени от някои от възможностите за защита от дискриминация, които те имат до този момент. Според Михаил Иванов напоследък се наблюдава една тенденция, която го тревожи и тя е свързана с правата на човека. Става дума за грубо отношение и всичко, което накърнява човешкото достойнство. На 28 април Министерският съвет взима решение за редуциране броя на Комисията срещу дискриминация от 9 на 5 души. Впоследствие Комисията по правата на човека в парламента налага без обсъждане това решение.

Явор Нотев е зам.-председател на Комисията по правни въпроси в парламента, депутат от "Атака". Утре се очаква в Народното събрание обсъждане на създаването на така наречения Специализиран съд, което е част от реформата в правосъдието и вътрешните работи и която правителството задейства. Нотев коментира какво трябва да се очаква в утрешния ден?

Даниела Петрова е председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии в Народното събрание. Основните теми на интервюто са две - реформата в регулаторния орган Съвет за електронни медии, която бе задвижена през изтеклата седмица от комисията и реформата в културата, която засяга много творци от областта на музиката и театъра. Първият въпрос към нея е кои музикални и театрални състави ще бъдат съкратени. Петрова отговаря, че такова нещо не е обсъждано в комисията и вероятно това е от напрежението в гилдията, казва тя. Пускат се слухове и информации, за да се създава напрежение. Опонент на Даниела Петрова е музикантът Веселин Байчев. Той огласява интересен документ, задаващ практическата ликвидация на множество културни институти не само като състави, но и като сгради не по художествен, а по механичен икономически признак. Според него в Министерството на културата няма компетентни хора. Следващият въпрос на водещата към събеседничката е за редукцията на състава на Съвета за електронни медии. Според нея няма проблеми в това решение. Според Петрова редукцията не е свързана с изборите на генерални директори на двете обществени медии.

Въпросът към Маргарита Пешева - член и бивш председател на СЕМ е дали такава промяна в състава на съвета не води до влошаване на качеството на работата на регулаторния орган. Отговорът на доц. Маргарита Пешева е категоричен, че промяната по време на процедура за избор на генерален директор на радиото, при която един състав на СЕМ определя конкурса, а друг - да го провежда, е неуместна и може да предизвика дори становище на съда. Нейните опасения са, че стремежът на тези промени е просто да се изберат "правилните" ръководители на двете медии - БНР и БНТ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна