Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори с най-много места в парламента, но без осигурено мнозинство

Британските консерватори получават най-голям брой места в парламента след най-оспорваните парламентарни избори в Обединеното кралство от три десетилетия насам.

Партията на Дейвид Камерън получава 305 места, лейбъристите на премиера Гордън Браун - 258 мандата, а либералдемократите на Ник Клег до момента са с 57 представители в парламента. Предстои разпределянето на още 4 депутатски места. За да има мнозинство в парламента обаче една формация трябва да спечели 326 мандата.

По всяка вероятност Браун ще бъде този, който пръв ще има възможност за съставяне на кабинет, но най-вероятният сценарий е правителство на малцинството, начело с Дейвид Камерън.

При преизбирането си като депутат в своя район Камерън каза, че партията на досегашния премиер е загубила правото да управлява и се ангажира с ново управление на страната: "Сега трябва да изчакаме да излязат пълните резултати, но мисля, че вече е ясно, че правителството на лейбъристите загуби мандата да управлява. Изглежда констерваторите са на път да спечелят повече места от когато и да било преди. Най-важното обаче е, че нашата страна иска промяна, а тя ще изисква ново ръководство... Каквото и да се случи ще имаме готовност да направим всичко по силите си, за да осигурим ново управление, да гарантираме силно, стабилно, решително и добро правителство на нашата държава. Аз ще се ръководя от националните интереси - да направя това, което трябва за нашата държава. За да гарантирам, че имаме правителството и стабилността да вземаме правилните решения. Живеем в трудни времена за нашата държава ... но ще ги преживеем и ще станем по-силни."

От своя страна премиерът Браун обеща да направи всичко по силите си, да гарантира, че Великобритания ще има стабилно правителство: "Резултатът от тези избори все още не е ясен, но мой дълг към държавата след тези избори е да изиграя своята роля, за да може Великобритания да има силно, стабилно и базирано на принципите правителство. То ще може да води страната по пътя на възстановяване на икономиката и да изпълни ангажиментите ни за мащабни реформи на политическата система, по които има все по-голям консенсус в страната."

Лидерът на британските либералдемократи Ник Клег заяви, че не бива да се бърза с прогнозите за коалиционни съюзи и изрази разочарование от резултатите на неговата партия на парламентарните избори вчера. "Мисля, че би било за предпочитане всички да направят малка пауза, за да получи народът добро правителство, каквото заслужава в тези толкова тежки и несигурни времена," заяви Клег от избирателния си район в Шефилд, където бе преизбран с 53,4 на сто от гласовете.

Ник Клег заяви още, че Консервативната партия има право първа да се опита да състави правителство, тъй като печели най-много места в парламентарните избори. В Уестминстър в Лондон Клег заяви: "Консервативната партия печели по-голям брой гласове и депутатски места, въпреки че не получава абсолютно мнозинство. Мисля, че сега Консервативната партия трябва да докаже, че е способна да управлява в името на националните интереси."

Ник Клег също така обяви, че избирателната система на Великобритания се нуждае от съществена модернизация. "Избирателната кампания показа, че е очевидно, че избирателната ни система е разбита. Тя просто не отразява надеждите и очакванията на британския народ."
По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени