Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: "Всички имат интерес България по-бързо да стане по-хубава държава"

Снимка: БГНЕС

Основните срещи в Брюксел бяха с комисарят Йоханес Хан, отговарящ за регионалното развитие, който утре идва в България, с румънския колега, отговорен за земеделието, както и с много членове на европейския парламент (ЕП), експерти от Европейската комисия (ЕК), заяви в предаването "Неделя 150" министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев по повод посещението му в Белгия през седмицата. "Основната тема беше на първо място да обясня какво се върши в момента в България основно по отношение на използването на средствата от Европейския съюз, да потърся подкрепа за всички мерки, които се вземат в момента за ускоряване на движението на потоците на парите, за ускоряване изпълнението на оперативните програми и, разбира се, за ускоряването на плащанията. Мисля, че до голяма степен всички предложени и споделени от мен мерки срещат разбирането на ЕК. Всъщност ние имаме абсолютно един и същ интерес. Самата комисия, самият ЕС, самите държави-членки, както и нас самите, искат в България да се случват повече неща. Това е не само в наш национален, а и в общоевропейски интерес. Всички имат интерес България по-бързо да стане по-хубава държава", каза Дончев.

Той уточни, че поредното посещение на комисаря Хан е във връзка с конференция, посветена на Дунавската стратегия, която ще се проведе в Русе. "Комисарят Хан освен участието си в конференцията, освен срещи с членове на правителството, в това число най-вече с премиера, ще посети различни обекти в Русе, както и такива, финансирани от европейските фондове", добави министърът за усвояване на еврофондовете. Според него за последните 7-8 месеца това е трето посещение на еврокомисар по регионалното развитие. "Това е особено внимание, и то в добрия смисъл на думата", посочи Дончев.

По повод доклада за изменение на общия регламент за структурните фондове на ЕС, приет от ЕП, Дончев заяви, че в най-голяма степен мерките, които могат да бъдат взети за ускоряването на процесите, са в страната. "Всъщност има един такъв дежурен рефлекс по отношение на тежки, тромави, затормозяващи процедури - винаги за това да бъдат обвинявани правилата на Брюксел, на комисията и т. н., което в повечето случаи не е вярно. Големите трудности - административни, бюрократични - произхождат от България. И те са тук. Разбира се, съвсем друг въпрос е, че за оправдание често се търсят правилата на Европа ... Голямата задача, свързана с опростяване на правилата и усвояване на плащанията е национална, българска задача, ние няма за какво да молим и няма какво да искаме от ЕК в тази посока. Ние подкрепа имаме, защото мислим в една и съща посока, но работата, която трябва да бъде свършена, е тук, от нашите администрации. Ние трябва сами да си променим документите, ние трябва да си променим методическия ред на случване на нещата. Зависи от нас - от министерствата и от бенефициентите. В този смисъл единственото, за което можем да търсим партньорите ни от ЕК, е съвет", посочи той.

Според него ЕК разполага с голяма администрация с претенцията, че действа добре, която е и изключително устойчива. "При смяна на политическите ръководства огромна част от администрацията остава устойчива, остават същите експерти. Тук има един термин, който често се употребява от самата комисия, който често фигурира в кореспонденция, в писма и доклади по отношение на България - т. нар. "институционална памет", че всяка институция трябва да помни професионалната си история за да има правилни реакции по отношение на бъдещи събития, базирани на миналия опит. И често един от основните упреци, който се отправя към България, е, че поради голямото текучество на персонала не само поради уволнения, а поради напускане, движение на хора, голяма част от институциите нямат т. нар. "институционална памет", каза още министърът по усвояване на еврофондовете.

Дончев информира, че процентът на разплатените средства по еврофондовете вече е 4, като в рамките на годината той трябва да достигне двуцифрено число. "Разбира се, 10%, или 11, или 12 от 100% не е цифра, която в средата на програмния период може да хвърли във възторг някого, но трябва да се има предвид, че тази година ние успяваме да договаряме повече и да плащаме повече. Като казвам повече, имам предвид с пъти повече от миналата година, което е критично важно, защото освен изпълнението на всички цели, което е заложено в оперативните програми, ние имаме приоритетната задача, простичко казано, да вкараме повече кръв в икономиката на страната. Тук особено свенливо ...  коментираме антикризисния ефект на европейските пари, докато аз с известна доза изненада установих, че и в ЕП, и в комисията този ефект от европейското финансиране се дискутира съвсем свободно, дори се спряга като една от приоритетните й функции в момента", добави той.

Какво представлява Дунавската стратегия, какво смята министърът по усвояване на еврофондовете за т. нар. практика на "пълнене на кутийките" в ЕК и как ще се организираме, за да можем сами да разкриваме нередностите вместо ОЛАФ или Сметната палата можете да чует в звуковия файл с интервюто с Томислав Дончев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна