Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: "Желая на българските граждани самочувствие на европейци"

Снимка: БГНЕС

Тази вечер ще участвам в тържествата на общината и се вълнувам от срещата с гражданите на Златарица, заяви в предаването "Неделя 150" председателят на парламента Цецка Цачева. Според нея много е трудно да се отговори с  категорично "да" на въпроса дали българският парламент е успял да стане европейски. "Но ние сме член на Европейския съюз (ЕС), участваме във всички формати в институциите на ЕС - мисля, на едно добро ниво - и това, което мога да кажа със сигурност, е, че думата ни се чува в Европейския парламент (ЕП) и структурите на ЕС", каза Цачева.

По повод мерките за икономии чрез съкращаване на личните шофьори на депутатите тя посочи, че вече има шеги в Народоното събрание народните представители да минат на велосипеди. "Но като изчислихме, ще направим повече разходи за държавата, тъй като трябва да оборудваме паркинг със стоянки за велосипеди, което на този етап едва ли е разумно ... С персонални автомобили са само председателят и заместник-председателите на парламента и това са коли на НСО, а останалите автомобили, които са към парка на Народното събрание, се ползват по заявка от народни представители при много строг ред и отчетност", аргументира се Цачева. Тя отрече някога да са имали амбицията да се съревновават по отношение на пътуванията с който и да е от съставите на предходното Народно събрание, част от които станаха пословични с пътуванията си.

За председателя на параламента най-важната задача на ЕС за годината е справянето с кризата, която е и най-голямото предизвикателство пред организацията. "Както знаете, министрите на икономиката и на финансите днес имат европейска среща в Брюксел все по посока за укрепване на общата валута, на еврото, и да се набележат мерки, които да ни позволят по-бързо да се преодолеят последиците от кризата, като, разбира се, неблагоприятните последици, които обикновените граждани търпят, да бъдат по-малко. В този смисъл е и реформата, и мерките, които набеляза правителството - голямото перо от съкращенията в разходите да дойде по линия на администрацията, а не за сметка на обикновените граждани, както би се получило, ако кабинетът би преминал към вариант "повишаване на данъците", каза още Цачева. По повод днешния празник - Деня на Европа - тя пожела на слушателите на "Хоризонт" самочувствие на европейци, защото го заслужаваме като достойни граждани на ЕС, както и малко оптимизъм, много нужен в тези дни.

Ще продължи ли борбата за икономии в парламента, каква е връзката между навъртяните километри от депутатите в предходния парламент и състава на сегашния и какво предстои в парламента през първите работни дни след празниците можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Цецка Цачева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна