Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корман Исмаилов: "Младите хора няма да чакат бавно и мъчително излизане от кризата"

Снимка: БГНЕС

Това, че коментираме тези негативни цифри, които се разминават с планираното и прогнозираното, е резултат пак от липсата на яснота за това какво предстои да се случва в икономиката и фанансите на страната, заяви в предаването "Нещо повече" Корман Исмаилов, депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по финансите във връзка с обявените днес от финансовия министър Симеон Дянков показатели за бюджетния дефицит и фискалния резерв. "Ако се върнем по-назад, спомняме си горе-долу амбициите в месеците след изборите, силния ентусиазъм за един пакет от антикризисни мерки. След Нова година тези антикризисни мерки не дадоха ефект, нови антикризисни мерки, помните за данъци върху скъпите имоти, за облагане на хазарта - неща, които на практика бяха невъзможни да се случат. Разбира се, подцениха се и много други ефекти като потоците на чуждестранни инвестиции. Мисля, че все още екипът на финансовото министерство няма яснота какво всъщност се случва в икономиката. Има някои, така, добри сигнали, но за съжаление ... те са от външни фактори, не толкова от сигнали, които идват отвътре, от бизнеса, от домакинствата, от потреблението и лично ние се притесняваме, тъй като гледаме по-скептично действията на правителството. Защото - добре, ще изхарчим и една сериозна част от резерва, обаче като свършат и тези пари, тогава какво ще правим? Или тогава ще мислим и ще предложим следващ пакет пак на парче? Така че за нас това е притеснително, защото бюджетът, който миналата година се прие, нямаше ясна идея за приоритетите, свързани с икономиката и това сега се потвърждава и сега отиваме към актуализация", каза Исмаилов.

Депутатът от ДПС смята, че войната между институците, собено между МВР и митниците, се дължи на изпускане на нервите. "Този ранг отговорни държавници трябва да коментират тези притеснителни проблемни ситуации в кухнята. Те не трябва да се коментират и комуникират пред медиите. Защото това психологически още повече нагнетява ситуацията и показва пак една обърканост, липса на координация, ясна визия и посока", каза Исмаилов.

Той припомни изреченото от Дянков тези дни, че дъното на кризата е достигнато и сега трябва да се затягат коланите. "Аз мислех, че коланите ги затягаме още от миналата година. Или сега тепърва започваме да ги затягаме? Така че когато финансовият министър говори, че по-малко трябва да се говори, нека да включи и себе си сред тези, които визира, защото финансовите министри са едни от ... най-консервативните и отговорни хора във високата държавна власт, които трябва най-малко да говорят, рядко да говорят ... и на място. Но виждаме, че има едни амбиции за изява, повече за PR, за шоу, което не отговаря за лица от такъв ранг, каквито са в сериозните държави и икономики", посочи Исмаилов.

Според него опасността да се влачим продължително по дъното, от което сега може би се отделяме, е пагубна за нашата икономика и за страната. "Добре, да предположим, че западната икономика по-бързо тръгне да се възстановява, но точно в този момент много качествени и най-вече млади хора ще напуснат страната ни. Защото те няма да чаката 1-2-3 години да излизаме от кризата бавно  мъчително. А точно това е липсата на ясна визия и стратегия за излизане от кризата, каквато Европа вече дебатира и привежда в действие - имам предвид стратегията на Барозу за 20/20. И дали ние ще препишем едно към едно тези мерки, които са заложени там, което също няма да сработи при нас, защото бюджетът ни е крайно свит", каза още членът на финансовата комисия в парламента.

Споделя ли депутатът от ДПС оптимизма на Дянков, че излизаме от кризата и дали актуализацията на бюджета да отговори на въпроса ще се напълни ли джобът на българина можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Корман Исмаилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна