Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отправи конкретни предложения за икономическото въздигане на Северен Ирак

Турция отправи конкретни предложения за икономическото въздигане на Северен Ирак срещу сътрудничеството на Кюрдистан за неутрализиране на кюрдските сепаратисти от ПКК, базирани в този граничен район. Това стана по време на продължаващата първа официална визита на лидера на самоуправлението на иракските кюрди Масуд Барзани в Анкара, която се оценява като знакова за взаимоотношенията от тук нататък.

След 6 години Масуд Барзани отново е в Анкара, но за пръв път беше приет в качеството си на президент на полуавтономното регионално управление в Ербил. Визитата се оценява като исторически преломен момент в турско-кюрдските отношения. Барзани беше приет на най-високо ниво от турските държавници в Анкара по време на 5 дневната му официална визита. С тях той обсъди предимно приоритетите на сигурността, общата борба с тероризма, даването на нов тласък на търговско-икономическите въпроси между Турция и Кюрдистн и редица други проблеми от регионално значение.

Анкара е поискала укриващите се в Северен Ирак водачи на кюрдските сепаратисти от ПКК да оставят оръжие и да бъдат предадени на турските власти, за което е предала поименен списък с имената и адресите им. Второто предложение е за засилване на процеса на пълното опразване на контролирания от ООН бежански лагер в Махмур, от който нови групи терористи и техните семейства се очаква да се завърнат на турска земя. Това е част от политиката на турското правителство за демократично отваряне към кюрдската общност и трайно решаване на кюрдския въпрос в страната.

Анкара е заявила готовността си да работи активно за икономическото въздигане на региона, ако кюрдският лидер предприеме конкретни стъпки по исканията на Турция и ефективно сътрудничи за ликвидирането на базите на ПКК в Северен Ирак. В замяна, Турция ще транзитира енергийните ресурси в Мосул и Киркук през своя територия за различни страни по света, ще отвори зона за свободна търговия в Ербил, където е кюрдската администрация, и ще насърчава турските инвестиции в Кюрдистан.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна