Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на правосъдието в България

Снимка: Архив
Общите публични разходи за правосъдие и вътрешен ред са високи, а в същото време основните показатели за ефективност на правосъдието остават трайно лоши. Общественото доверие в съдебната власт и полицията в България е най-ниско в сравнение с всички останали страни-членки на ЕС. Това са част от основните изводи в доклада "Цената на правосъдието в България – оценка на обществените разходи за правосъдие и вътрешен ред 2009-2010г.", изготвен от експерти на Институт "Отворено общество" – София.

В предаването „Преди всички” Георги Ангелов обясни: България, като дял от БВП, заделя доста голям ресурс, да не кажем, че сме на едни от първите места и по разходи в съдебната система, и по разходи за прокуратура, и по разходи за полиция, и по брой прокурори, и по брой полицаи, и по брой съдилища. Като ресурси и финанси добре сме обезпечили тези системи, обаче резултатите от тях трудно можем да кажем, че са толкова добри, колкото финансирането. Ако погледнем доверието в съдебната система като измерител на това как хората виждат резултатите – България е на предпоследно място в Европа по доверие /според данни на Евробарометър/. Ако разгледаме други индикатори, като брой осъдителни дела на Европейския съд по правата на човека - България е сред лидерите, т.е. не осигуряваме този процес. Ако видим и бизнес индикаторите – колко е тежка една процедура по несъстоятелност или колко е сложно спазването и прилагането на договори през съдебната система, България отново се нарежда на незавидно място както в ЕС, така и в световен план.

Според него най-добрият изход от тази ситуация е системите да се реформират.
Ангелов отчете, че разходите за правосъдие преди кризата са нараствали всяка година. Откакто започна кризата нарастване вече няма, но ако говорим за съдебната система, няма и намаление, посочи той и добави мнението си: Това, че съдебната система е сравнително независима, помага тя да не среща големи съкращения в бюджета, т.е. има някаква бюджетна стабилност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени