Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Кирова: Онлайн видеонаблюдението в училище е с плюсови знаци във всички посоки

Снимка: БГНЕС

Проект по програма за трансгранично сътрудничество предвижда изграждането в Дупница на център за деца, които ще бъдат отглеждани в извънработно време. Ако родителят не може да 18 часа да се прибере, детето му ще бъде отглеждано професионално и на сигурно място в детската градина, където ще има осигурена площ, грижа и видеонаблюдение. Това предвижда първоначалният етап на проекта, който по-късно може да се надгради с онлайн достъп на родителите до детската градина. Това разказа за "Хоризонт" директорката на детска градина Зора Антонина Кирова. Тя уточни, че проектът е съвместен с македонската община Крива паланка.

Видеонаблюдението онлайн ще бъде с много плюсови знаци във всички посоки - удобство за родителя да има възможност да види какво прави детето му по време на занятие. В детската градина се говори за занимални, помещения, в които децата играят, в които спят и такива, в които се повеждат техните активности. Ще бъде запазено личното пространство и ще има определено време, в което родителят ще има онлайн достъп, това няма да става от 6.00 сутринта до 6.00 вечерта. Той ще се регистрира, ще може да влезе в инфосистемата, чрез която да се сдобие с информация, която е много лична - ръст, тегло, процес на обучение, заложби, добави Антонина Кирова.

Заместник-кметът по сигурността в столичната община Иван Сотиров посочи, че за София основен приоритет да се доразвие системата за видеонаблюдение, която се изгражда само в дворовете и около учебните заведения, тези части, които са рискови, като превенция срещу зарибявания от наркопласьори и педофили. Вътре в сградите не се развива система за видеонаблюдение.

Анализът, направен съвместно със Столичната дирекция на вътрешните работи показва, че там, където има видеонаблюдение, има над 75 процента спад на криминогенния фактор. Нашият първи приоритет са училищата, защото там рисковете са най-големи. Надявам се до края на следващата година да приключим изграждането на видеонаблюдение в училищните сгради, коментира Иван Сотиров.

Заместник-кметът на София подчерта, че когато се ползват пари на данъкоплатците, целта е да се използват оптимално и затова се изгражда видеонаблюдение само при детските градини, които са с големи дворове, с ниски огради и където няма жива охрана. Като пример Сотиров даде район Надежда, където е изградено видеонаблюдение не само в училищата, а и в детските градини. Тази година ще бъде изградено видеонаблюдение в 60 училища и детски градини, каза още Иван Сотиров.

Идеята да могат родителите да наблюдават онлайн какво се случва с децата им в съответното училище или детска градина е въпрос на обществена дискусия,тъй като има такива практики в много други държави, смята Сотиров. Този въпрос може да се решава в тези учебни заведения, в които има желание от родителите и от ръководството. Това е една допълнителна възможност, при изградена система и при една неголяма допълнителна инвестиция, родителите да имат поглед какво се случва в двора на училището. Въпросът е дискусионен, с оглед на това доколко този прекален контрол върху децата няма негативни психологически и други аспекти. Но когато човек е на улицата, на площада, на двора, където го наблюдават десетки други граждани, не може да се говори, че ако зоната се наблюдава с камери става въпрос за влизане в личното пространство на когото и да било, коментира заместник-кметът на София Иван Сотиров.

Още за проектите за видеонаблюдение на училища и детски градини в София и в Дупница, както и коментари за присъствието на камерите в живота на децата в училище можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Таня Величкова, която разговаря с директорката на детска градина Зора в Дупница Антонина Кирова, с Елена Кърпачева - психолог в 73-то училище, с Деян Стаматов - директор на 119-то училище "Академик Арнаудов" в София и със заместник-кмета на София Иван Сотирав.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна