Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Хърватия приемат НПС в Либия за легитимен

Министър Николай Младенов
Снимка: БГНЕС

България призна опозицията срещу Муамар Кадафи за легитимен представител на либийския народ и установи официален контакт с бунтовниците в Бенгази. Това стана по време на посещението в града на външния министър Николай Младенов. Той получи и признание от председателя на либийския Преходен национален съвет, че "случаят с българските медици е бил инсцениран от службите на Кадафи".

Режимът на Кадафи държа в продължение на три месеца в затвора един невинен българин в Бенгази, каза още Младенов. Той посочи, че единственото му "престъпление" било, че носел в себе си шалче, което било символ на либийската опозиция.

В Бенгази българската делегация оставя дипломат за връзка с опозиционното правителство. Това е 37-годишният Деян Даков, който вече има един мандат като консул в Либия в периода 2006-2010 година. Той ще пребивава в сградата на българското консулство и ще съдейства при нужда на останали български граждани в района.

От думите на министър Младенов стана ясно още, че Хърватия също признава Преходния национален съвет за легитимен представител на либийския народ.

По публикацията работи: Никола Миладинов -пратеник на БНР в Бенгази
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени