Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Желев: Реформите във ВСС не могат да се проведат само от съдиите

Снимка: БГНЕС

Реформите във Висшия съдебен съвет (ВСС) не могат да се проведат само от съдиите. Това каза районният съдия в Стара Загора и член на УС на Съюза на съдиите Живко Желев в предаването „Преди всички”. Тепърва предстои да се случи дебатът на това Общо събрание. Това ще стане на есен, тъй като в момента тепърва трябва да се огледат тези кандидатури и всеки от нас, които сме избрани за делегати, да има възможност да постави въпросите си към тези хора, които ще влязат във ВСС и които ще трябва да формират политиката му, включително и да провеждат необходимите реформи, защото мисля, че имаме съгласие по това, че някакви реформи трябва да се случат, каза Желев.
Аз не съм знаел кои ще бъдат номинираните, беше категоричен той.
Съдията заяви, че се надява дебатът да се случи на 12 септември. Мисля, че всеки разговор е по-полезен от нежеланието за диалог. В този смисъл искам да подчертая, че Съюзът има последователно извършени действия, да бъде конструктивен и тези действия бяха насочени към ВСС. Ние на няколко пъти изпращахме писма с намерение да работим заедно с тях по въпроси, които са важни за съдиите. Трябва да има и отсреща разбиране и протегната ръка, нещо, което мисля, че не се е случило досега. Преди да се искат оставките, многократно имаше протегната ръка, коментира той.
Желев отрече да е имало решение на Съюза на съдиите, с което да се призовава да се бойкотират изборите за членове на ВСС. Разпознават го като инициатор, защото Съюзът е поставил едни въпроси, за които не е получил отговори и в резултат на което е поискал смяна на модела и евентуално оставка на онези, които не могат да отговорят на неудобните въпроси, каза Живко Желев.

По повод на Общото делегатско събрание на съдиите мнение изказа и ръководителят на правната програма на Институт „Отворено общество” Иванка Иванова. Вчера на делегатското събрание на съдиите липсваха около 40 делегати от около 200, което е 20%, и въпреки това доминиращото разбиране сред съдиите е било, че това продължава да е законно. Искам да разбера докъде можем да бутаме тази граница, защото ако я добутаме до 50% + 1, тогава е само за вземане на решение, но в смисъла на колективния орган не е просто да вземе решение. Той трябва да проведе валидна дискусия, а за да бъде тя валидна, всички законни интереси, които законодателят е счел за нормално да бъдат представени на тази дискусия, трябва да бъдат представени. След вчерашното събрание ние сме в позиция, в която има номиниран член на Върховния касационен съд да бъде избран за член на ВСС, но в дискусията, която ще се проведе на 12 септември по тази номинация, всъщност няма да участват преките колеги на номинирания, т.е. аз смятам, че сериозно ще бъде компрометирано качеството на тази дискусия, а един колективен орган на първо място дължи качествена дискусия. Дори да е формално законово това решение, умножаването на тази тенденция води до абсурд и до противоречия със здравата логика на тези решения, коментира Иванка Иванова.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна