Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: ЦИК е подчинена на изпълнителната власт

Снимка: БГНЕС

ЦИК е изцяло зависима от министъра на финансите, т.е. ЦИК е подчинена на изпълнителната власт. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Неделя 150”. Той допълни, че и МВР се е превърнало в изборен щаб на ГЕРБ.

По повод на утрешния вот на недоверие, Станишев коментира: Крайно време е да се каже ясно какво се случва в България. Върви един процес на установяване на едноличен режим, който по своя дух и ежедневни действия, всъщност е антиконституционен, защото не признава разделението на властите, опозицията, ролята на парламента, който се превърна в един гумен печат, ежедневно се потъпква и социалния характер на българската държава, защото истината е, че ГЕРБ провежда политика, която прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин. Точно, за да се спре това, БСП е готово да разговаря с всички граждански и политически структури, които не искат това да продължава и да се задълбочи, защото е вредно за страната.

Според Станишев на утрешните дебати министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще се опита „да удави вота в статистики и с названия на гръмки операции”.  Цветанов ще се опита да връща топката към миналото- доклада от 2008 година и много други неща. Това само по себе си означава, че той няма какво да каже сега, защото сега сме 2011 година, две години след началото на управлението на ГЕРБ, които казваха, че ще постигнат невероятни резултати именно в областта на сигурността. Разбира се вотът не е само срещу министър Цветанов, а срещу правителството като цяло, защото премиерът носи отговорността, след като не сменя Цветанов, за неговите действия. Този вот е и срещу развихрилата се контрабанда, за която отговоря и министърът на финансите. Всички признават, че контрабандата в България е достигнала неимоверни размери. Пряко следствие от това е, че приходите в бюджета са много по-ниски, отколкото през 2008 година.

Лидерът на БСП беше категоричен, че ако премиерът Борисов не се яви в пленарната зала по време на вота, ще бъде доказателство, че не зачита конституцията. Аз бих казал, че това е пренебрежение към неговите собствени депутати, които са се превърнали в пешки. Жал ми е за тях! Да не говорим за опозицията.

Станишев опроверга тезата, че никоя партия не е готова и не иска управлението на страната в момента. Целта на БСП на този вот е правителството да падне, да има предсрочни парламентарни избори. Ако вотът мине има възможност да се проведат избори 3 в 1 през октомври. Това правителство е вредно и ние сме готови за тези избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна