Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: Бизнесът и политиката трябва да стоят на една ръка разстояние

Снимка: БГНЕС
Бизнесът и политиката трябва да стоят на една ръка разстояние. Това заяви председателят на Асоциацията на българските банки Левон Хампарцумян в предаването „Неделя 150”. Икономистът каза още, че лихвите по кредитите няма да паднат докато не се постигне устойчиво развитие на икономиката в България. Лихвите са високи заради несигурността в системата. Когато станем по-стабилна и по-развита икономика естествено лихвите ще тръгнат надолу. Основното, за да преодолеем кризата и лошите кредити ще бъде предприемаческата активност и устойчивото развитие на икономиката, което в България трябва да дойде след кризата, допълни той.
Хампарцумян обясни и големият размер, от 29 млрд.лв., на депозитите на домакинствата. Хората докато не усетят икономически ентусиазъм за работата си и за бизнеса си няма да харчат. Това е рационално поведение. Фирмите също са предпазливи в нови инвестиции. Именно затова края на кризата е настъпил статистически, но реално не го усещаме.

Бившият председател на Асоциацията на българските банки Виолина Маринова обясни, че банковите регулации в България са по-големи отколкото в другите държави. По думите й това е показателно за стабилността на банките в България. Независимо от по-високата регулация в България, тя е необходима за стабилността на финансовата система в страната. Висока е и ликвидността. Това са все показатели, които говорят за една добре структурирана банкова система, каза Маринова.

Ако направим анализ на ръста на влошаване, ръста за второто тримесечие на 2011 година спрямо първото тримесечие на 2011 е 0,6%. Този процент е значително по-нисък от предходната година за всяко едно тримесечие. Това означава, че ръстът все пак не е толкова висок, коментира бившият председател на Асоциацията на българските банки по повод на лошите кредити.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна