Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константинов: Нужна е по-голяма подкрепа за реформите в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Трима от най-глупавите хора в държавата са били министри на здравеопазването до сега и съответно трябва да се продължи в същия дух с промени няколко месеца, за да си намерим умника. Това е простичкото нещо. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в предаването „Неделя 150”.
Реформите в здравеопазването са трудно нещо. Трябва да има подкрепата на правителството, на парламента, на медиите и на институциите, обясни министърът.
Д-р Константинов заяви, че в бюджета за 2012 година ще се включват пълната сума от здравните вноски и пълният бюджет на МЗ без трансфери и медици. Това са само проекти в много ранна фаза. Аз очаквам подкрепата на парламентарната група по здравеопазване, за да имаме повече пари, каза здравният министър.

По повод на модела на диагностично свързаните групи министър Константинов коментира: Правителството прие проекта за договора, който трябва да подпишем. Сумата е части от процента, който се дава за болнична помощ. Положителният ефект, който можем да постигнем от тази система за заплащане на болниците е, че ще се надхвърли многократно и десетократно нейната цена.

Министърът обясни, че за летния сезон са командировани лекари в областите Бургас, Варна и Добрич. Направен е анализ на местата където често стават катастрофи и има възможност по-бързо, в случаи на нужда, да бъдат изпращани линейки, допълни той.

Във връзка с отказът на ИСУЛ да приема пациенти или да ги пренасочва в други лечебни заведения здравният министър заяви: Не е въпросът, че не смогват всички онкоцентрове. ИСУЛ е много конкретен и частен пример. Просто там, спрямо миналата година, има прилив на пациенти с 30% повече. Причината е, че има нов екип онколози и съответно когато идва един нов лекар в едно лечебно заведение, той води със себе си и пациентите, които е лекувал. В един момент от болницата са се притеснили, че средствата не могат да покрият всички тези пациенти и им предлагат да се пренасочват към други лечебни заведения или да изчакат месец-два. Това въобще не е непозната практика в много болници по света. Тази година средствата, които държавата дава за лекарства на онкоболни са с 12% повече от миналата година, каза д-р Стефан Константинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени