Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Танов: Законът не се прилага по целесъобразност, а еднакво за всички

ЛУКОЙЛ не плаща корпоративен данък, защото работи на загуба, а акцизът и ДДС-то го плаща всеки един български гражданин на бензиностанцията, твърди шефът на митниците Ваньо Танов.
Снимка: БГНЕС

 

Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта на агенция Митници, с която бе отнет лиценза за данъчен склад на ЛУКОЙЛ-Нефтохим. Жалбата, която е подадена от компанията, се разглежда по реда на ускореното производство пред съда.

Агенция Митници ще обжалва решението на Административния съд в София, заяви за "Хоризонт" директорът на агенцията Ваньо Танов. Това решение, доколкото съм запознат, спира предварителното изпълнение. Решението е на първа инстанция, има седем дневен срок за обжалване, ние ще се възползваме от този седем дневен срок и ще обжалваме решението на втора инстанция, каза още Танов.

ЛУКОЙЛ може да продължи да работи, но не с данъчен склад, а с платен акциз, ако делото се проточи, уточни Танов. Законът повелява ЛУКОЙЛ да постави измервателните уреди, които да подават данни. Когато изпълнят това изискване, трябва да ни поканят с писмо да извършим проверка дали тези уреди отговарят на изискванията и след като това е изпълнено, не могат да имат проблеми, поясни шефът на митниците. Според Танов срокът от година и половина, даден досега на ЛУКОЙЛ е бил достатъчен да изпълнят изискванията на закона.

По думите на Ваньо Танов, от разговорите с руската страна става ясно, че те сега научават, че има проблем. Нито се касае за парични средства, фирма с милиарди оборот не могат да я бъркат 10 или 12 милиона. Освен това, за тази година и половина те не са извършили нито едно действие, което да говори, че са имали желанието да монтират тези уреди, коментира Танов. Той определи като неверни твърденията, че в ЛУКОЙЛ не са били предупредени, че рафинерията ще бъде спряна. Извършени са 4 проверки, за които на ЛУКОЙЛ са връчени протоколи. Те всяка година сменят инвестиционната си програма. Първо казват за 2010-та е включено и ще го направим, после казват за 2011-та, после за 2013-та, което е абсолютно несериозно, възмути се Танов.

Ваньо Танов още веднъж подчерта, че рафинерията може да продължи да работи но не с данъчен склад, а с отложено плащане на акциз. Всички суровини, които използва, тя може да си ги закупува с платен акциз, да произвежда и да си върши дейността.

По думите на Танов ЛУКОЙЛ не плаща корпоративен данък, тъй като работи на загуба, а акцизът и ДДС-то го плаща всеки един български гражданин и дали ще го плати през ЛУКОЙЛ или през друг доставчик, няма никакво значение. Това, че те са монополисти и през тях минава плащането на най-голямото ДДС и акциз, не е никакъв проблем за държавата. Дали ще мине през една или през пет фирми е едно и също, стига да има потребление, коментира Ваньо Танов.

МВР отговаря за вътрешното министерство, а не за приходите. Така Танов коментира позицията на вицепремиера Цветан Цветанов на последното заседание на МС подобни акции да бъдат съгласувани с целия кабинет. Директорът на агенция Митници се ръководи от Закона за акциза и ДДС, които са му възложени да ги прилага. Когато става въпрос за прилагането на закон, той не се прилага по целесъобразност, а се прилага еднакво за всички, беше категоричен Танов.

Още за позицията на шефа на митниците Ваньо Танов по решението на Софийския административен съд, който спря предварителното изпълнение на заповедта на агенция Митници за отнемане на лиценза за данъчен склад на ЛУКОЙЛ, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Снежана Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна