Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 180 000 лева за трансплантации на деца в чужбина

Снимка: Архив

Правителството отмени ограничението за плащане на детски трансплантации в чужбина, ако операцията е три пъти по-скъпа, отколкото у нас. Ограничението блокираше например бъбречна трансплантация в чужбина.

С двете изисквания, заложени в постановлението за създаването на Център „Фонд за лечение на деца”, на практика се стигаше до парадокса да не могат да се отпускат и суми, много по-малки от 180 000 лв. Ако дадена трансплантация у нас струва например 20 000 лв., то държавата не може да отпусне повече от 60 000 лв. за извършването й в чужбина. С отпадането на второто ограничение ще се уеднаквят правилата за трансплантации и на деца зад граница с останалите видове на лечение в чужбина. Децата, които се нуждаят от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което е 180 000 лв.

180 хиляди лева не са достатъчни за лечението на някои от най-тежките диагнози, заради които деца заминават за лечение в чужбина. Така Десислава Хурмузова - член на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", коментира решението на кабинета. По думите й постановлението за отпадане на фиксирания таван за плащане на трансплантации в чужбина не решава проблема, тъй като лимитът от 180 хиляди лева на дете за календарна година не е отменен с днешното решение.

Искам да подчертая, че лимитът остава. Децата остават застрашени по този начин. Вече наближава времето да се появи някое дете или деца, което да не може да замине за лечение и да изпадне в критична ситуация. Всички ние, които се интересуваме от здравето на българските деца, сме дали предложение как да се реши проблемът, защото очевидно, че Министерството на здравеопазването иска да намали разходите за лечение в чужбина. Не е този начинът, а чрез директно договаряне между Министерството на здравеопазването и големите медицински центрове в Европа. Това е единственият работещ начин да се регулира, дори редуцира, сумата за лечение на деца в чужбина.
По публикацията работи: Нели Тодорова; Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени