Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боянската църква между Изтока и Запада"

Снимка: БГНЕС

Сборникът "Боянската църква между Изтока и Запада в изкуството на християнска Европа" е едно от събитията в рамките на провеждащия се международен конгрес за византийски изследвания. Доцент Бисерка Пенкова, редактор и съставител на изданието,  го представи за слушателите на "Хоризонт" в разговора с Таня Величкова в "Преди всички".

Доц. Пенкова поясни, че това са преработените доклади от  конференцията, проведена през април миналата година. Статиите са на учени от България, Русия, Гърция и Сърбия.  Изследванията са на различни теми. Много от тях са посветени на личностите, специално на ктитора Калоян и неговите връзки с българския цар по това време, на историята и резултатите от реставрацията  на църквата. Най-много, естествено, са изследванията на живописта, разказа доц. Пенкова

Не секва потокът към Боянската църква. Когато влязат вътре и видят стенописите, всички разбират, че славата е заслужена. Все още има тайни, всяко поколение идва със своите въпроси. Така е винаги с паметниците на средновековното изкуство, каза доц. Пенкова. 

Цялото интервю на Таня Величкова с доц. Бисерка Пенкова можете да чуете в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна