Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийска вода": Не поливайте с питейна вода и плащайте коректно!

Снимка: БГНЕС

Сериозен проблем, особено през лятото, е поливането с питейна вода, каза пред "Хоризонт" Добромир Симидчиев, директор "Инженерни услуги и активи" в "Софийска вода". 

Особено сериозен е проблемът във всички населени места около София. Данните ни там показват, че консумацията скача два пъти и половина в сравнение с един дъждовен ден. Ние искаме това поне да се заплаща.

Поливането с питейна вода създава сериозни проблеми с водоснабдяването. Както и да се оразмери една водопроводна мрежа, тя не е разтегателна. Няма достатъчно вода и това довежда до сериозна опасност от въвеждане на режим. В такива случаи въвеждаме ограничения - спираме водата около 12 и я пускаме в 5 сутринта. По-скоро обаче това няма ефект. Очевидно чешмите се държат отворени и в момента на пускането нивото на водата пада рязко.

Всички автомивки са със собствени водоизточници. Тази вода им излиза по-евтино, така че имат стимул да го правят, каза още Д.Симидчиев.

Проверките за нелегално използване на вода продължават. Хората се изкушават да правят двойни връзки и заобиколни пътища на водомерите, т.е. ползват услуга, за която не плащат. Налагаме много сериозни санкции.

Цялото интервю на Силвия Великова с Добромир Симидчиев от "Софийска вода" чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна