Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на социалистическото изкуство отваря врати на 19 септември

Снимка: БГНЕС
На 19 септември ще бъде открит този музей. Това съобщи зам.-директорът на Националната художествена галерия и отговорник за новия музей на социалистическото изкуство Бисера Йосифова в предаването "12+3".

За да се осъществи такава идея за такъв музей на социалистическото изкуство, нужно е да има държавническа воля и ето, случи се. Отстоя се интересът и необходимостта от такъв музей, защото твърде много артефакти и изкуство се натрупа и то трябваше да намери своя дом и свое историческо обяснение, каза Йосифова. Музеят се помещава в имот на Министерство на културата срещу КАТ в квартал "Дървеница". Той е разположен в две части - скулптурен парк и изложбена зала.

Йосифова обясни, че при експонатите в музея може да се види разликата между българското социалистическо изкуство и това, в останалите социалистически държави. Изкуството винаги се движи по свои закони, извън тези на обществото. Българското изкуство е невероятно специфично. Ние не можем да открием чистия социалистически реализъм, както го има в Съветския съюз и Северна Корея. Българското изкуство има една относителна свобода, каза тя. Не трябва да гледаме на периода на социализма като нещо монолитно. Изкуството на 70-те години се различава коренно от това до 1949 година, каза още Йосифова.

Посетителите на музея ще могат да видят монумент, изобразяващ Ленин, петолъчката на бившия партиен дом, както и кадри от заснети събития през времето на социализма в България.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени