Протести заради Катуница в Пловдив, София, Варна и Бургас

Снимка: БГНЕС

Над 1000 протестиращи тръгнаха на шествие по пловдивските улици. Протестът започна от площад "Съединение", като хората бяха оргазнизирани със съобщения в социалните мрежи. Протестиращите са различни - младежи, рокери, фенове на футболни отбори и хора със семействата си.

Около 1000 души на възраст между 18 и 30 години се събраха на площада около НДК, организирани в социалната мрежа Facebook на протест в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница.

Около 19.15 часа участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", заяви 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той.

Над 1000 души се събраха тази вечер и в центъра на Варна пред катедралния храм "Св. Успение Богородично". Голяма част от събралите се на площада са рокери, които днес цял ден протестираха с шествие из града. Те запалиха свещи в катедралния храм в памет на убитото момче в Катуница. По-голямата част протестиращите казват, че нямат партийни пристрастия, но са недоволни от това, че ромите са оставени безконтролно в България.

"Искаме точни правила и ясни закони, които да важат за всички," казаха протестиращите и обещаха да продължат и през следващите дни. Рокерите се отправиха на шествие по улиците на града, съпровождани от възгласи Българи, юнаци!". Засега няма инциденти по време на протеста.

С викове "Българи - юнаци!" и патриотични песни в центъра на Бургас се събраха около хиляда души на възраст до 23 години, които тръгнаха по главната улица.
Още от категорията

Евродепутатът Андрей Ковачев с категорично възражение срещу антибългарска обява в сръбско училище

Евродепутатът Андрей Ковачев реагира срещу обява на училище от сръбския град Сурдулица за литературен и артистичен конкурс, в който ученици трябва да пишат срещу „българските злодейства през Първата световна война”: "Категорично  протестирам срещу опита да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира..

обновено на 26.04.18 в 19:53

Пореден протест срещу строителството в Пирин

Природозащитници отново се събраха на протест срещу строителството в Пирин.  Основното искане на протестиращите е да се отмени решението на правителството за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин".  Днес коалицията "За да остане природа в България" спечели на първа инстанция дело във Върховния административен съд  срещу решение..

публикувано на 26.04.18 в 19:52
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.

Борисов, Цачева и Цацаров по казуса "Желяз Андреев": Правата на българските граждани ще бъдат защитавани

Правителството ще се ангажира с финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, чието екстрадиране бе поискано по обвинения за нарушаване на търговското ембарго срещу Сирия. Това заяви самият Борисов след днешната му среща със засегнтите, на която присъстваха  министърът на правосъдието Цецка..

обновено на 26.04.18 в 19:34
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста, реши апелативният съд

Специализираният апелативен съд остави в ареста и тримата задържани по корупционната афера "Младост" – това са кметът на столичния район Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.  Съдът изцяло подкрепи обвинителната теза, че са събрани достатъчно данни, че тримата са изнудвали бизнесмена..

обновено на 26.04.18 в 19:22

Юзеирови получиха условни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България

Шуменският районен съд постанови условни присъди, глоби и обществено порицание за братята Росен и Атанас Йорданови, познати като Юзеирови. Двамата бяха съдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България.  Присъдите бяха  прочетени в отсъствие на братята Юзеирови  - Росен и Атанас Йорданови, тъй като от години живеят в..

публикувано на 26.04.18 в 18:50

Васил Мадолев: Все още има притеснения за живота на трите мечетата, намерени край с. Барутин

В началото на месец май, трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Въпреки усилията на органите и на местните хора да намерят следи от изчезналата майка, тя все още не е намерена. Има голяма вероятност, въпреки че ще бъдат отглеждани в Център в Гърция, след това..

публикувано на 26.04.18 в 18:34
Генералният директор на БНР Александър Велев (в центъра) изрази солидарност с протестите на творците, които започнаха в началото на седмицата.

Менда Стоянова: Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане МК

Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане Министерството на културата. Това предложи председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова на проведеното днес заседание на комисията по културата и медиите, която обсъди проблема с ниските заплати на..

обновено на 26.04.18 в 18:26