Протести заради Катуница в Пловдив, София, Варна и Бургас

Снимка: БГНЕС

Над 1000 протестиращи тръгнаха на шествие по пловдивските улици. Протестът започна от площад "Съединение", като хората бяха оргазнизирани със съобщения в социалните мрежи. Протестиращите са различни - младежи, рокери, фенове на футболни отбори и хора със семействата си.

Около 1000 души на възраст между 18 и 30 години се събраха на площада около НДК, организирани в социалната мрежа Facebook на протест в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница.

Около 19.15 часа участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", заяви 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той.

Над 1000 души се събраха тази вечер и в центъра на Варна пред катедралния храм "Св. Успение Богородично". Голяма част от събралите се на площада са рокери, които днес цял ден протестираха с шествие из града. Те запалиха свещи в катедралния храм в памет на убитото момче в Катуница. По-голямата част протестиращите казват, че нямат партийни пристрастия, но са недоволни от това, че ромите са оставени безконтролно в България.

"Искаме точни правила и ясни закони, които да важат за всички," казаха протестиращите и обещаха да продължат и през следващите дни. Рокерите се отправиха на шествие по улиците на града, съпровождани от възгласи Българи, юнаци!". Засега няма инциденти по време на протеста.

С викове "Българи - юнаци!" и патриотични песни в центъра на Бургас се събраха около хиляда души на възраст до 23 години, които тръгнаха по главната улица.
Още от категорията

Догодина синдикатите в МВР очакват реално увеличение на възнагражденията в системата

Синдикатите в МВР очакват реално увеличение на заплатите след Нова година. Това стана ясно преди преговорите за нов колективен трудов договор в министерството. За "Хоризонт" Силвия Радулска от отдел "Български документи за самоличност" съобщи, че след януари ще работи за възнаграждение под минималното за страната.  Тази сутрин разбрах, че от 2018..

публикувано на 24.10.17 в 14:17
Карта от 1507 г. на немския картограф Мартин Валдзеемюлер

Подводни археолози откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама

Водолази откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама , съобщи Би Би Си. Според археолозите става дума за астролаб, с който древните мореплаватели са измервали височината на слънцето.  Инструментът представлява бронзов диск с диаметър 17 сантиметра и на него са гравирани португалският герб и печата на краля..

публикувано на 24.10.17 в 14:02

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Девин - Смолян

45-годишен мъж от девинското село Беден загина след като колата му излезе от главния пътя Девин - Смолян и падна в рибарник . Той  пътувал сам с лекия си автомобил. Поради несъобразената с пътните условия скорост на мокра настилка колата излиза от пътното платно, удря се в ската, след което променя посоката на движение и пада по таван в рибарника на..

публикувано на 24.10.17 в 13:56

Милка Василева: Не достигат 35 000 медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

В страната не достигат 35 хиляди медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева . Тя участва заедно с други представители на съсловни организации в обсъждането на социалната част от лансирания от БСП алтернативен държавен бюджет за 2018 година:..

публикувано на 24.10.17 в 13:31
Доц. Владимир Пенчев и част от екипа на проекта при представянето на резултатите от проучването

Мащабно изследване проучва културния живот на българите зад граница

Българите са част от засилените мигрантски процеси по света, предизвикани през последните години от икономически и политически причини, природни катаклизми и други несгоди. Изследователи от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обединиха усилията си, за да проведат мащабно проучване на българските общности зад..

публикувано на 24.10.17 в 13:15

В ход е кандидатстването по програмата "Обучение за IT кариера"

До 10 ноември е в ход кандидатстването за новата национална програма "Обучение за IT кариера". Пловдив ще е един от петте центъра в страната, където ще се координира образователният модул. Очаква се от града и от останалите области партньори - Стара Загора, Пазарджик, Кърджали и Смолян да бъдат привлечени близо 1000 десетокласници...

публикувано на 24.10.17 в 12:49

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" са отказали да летят тази сутрин

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да летят тази сутрин.  Те са обявили, че се чувстват несигурни да летят на самолетите МиГ-29. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че тренировъчните полети на изтребителите в авиобазата са били спрени: Проявената неувереност на част от пилотите в "Граф Игнатиево" за..

обновено на 24.10.17 в 12:42