Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести заради Катуница в Пловдив, София, Варна и Бургас

Снимка: БГНЕС

Над 1000 протестиращи тръгнаха на шествие по пловдивските улици. Протестът започна от площад "Съединение", като хората бяха оргазнизирани със съобщения в социалните мрежи. Протестиращите са различни - младежи, рокери, фенове на футболни отбори и хора със семействата си.

Около 1000 души на възраст между 18 и 30 години се събраха на площада около НДК, организирани в социалната мрежа Facebook на протест в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница.

Около 19.15 часа участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", заяви 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той.

Над 1000 души се събраха тази вечер и в центъра на Варна пред катедралния храм "Св. Успение Богородично". Голяма част от събралите се на площада са рокери, които днес цял ден протестираха с шествие из града. Те запалиха свещи в катедралния храм в памет на убитото момче в Катуница. По-голямата част протестиращите казват, че нямат партийни пристрастия, но са недоволни от това, че ромите са оставени безконтролно в България.

"Искаме точни правила и ясни закони, които да важат за всички," казаха протестиращите и обещаха да продължат и през следващите дни. Рокерите се отправиха на шествие по улиците на града, съпровождани от възгласи Българи, юнаци!". Засега няма инциденти по време на протеста.

С викове "Българи - юнаци!" и патриотични песни в центъра на Бургас се събраха около хиляда души на възраст до 23 години, които тръгнаха по главната улица.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени