Протести заради Катуница в Пловдив, София, Варна и Бургас

Снимка: БГНЕС

Над 1000 протестиращи тръгнаха на шествие по пловдивските улици. Протестът започна от площад "Съединение", като хората бяха оргазнизирани със съобщения в социалните мрежи. Протестиращите са различни - младежи, рокери, фенове на футболни отбори и хора със семействата си.

Около 1000 души на възраст между 18 и 30 години се събраха на площада около НДК, организирани в социалната мрежа Facebook на протест в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница.

Около 19.15 часа участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", заяви 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той.

Над 1000 души се събраха тази вечер и в центъра на Варна пред катедралния храм "Св. Успение Богородично". Голяма част от събралите се на площада са рокери, които днес цял ден протестираха с шествие из града. Те запалиха свещи в катедралния храм в памет на убитото момче в Катуница. По-голямата част протестиращите казват, че нямат партийни пристрастия, но са недоволни от това, че ромите са оставени безконтролно в България.

"Искаме точни правила и ясни закони, които да важат за всички," казаха протестиращите и обещаха да продължат и през следващите дни. Рокерите се отправиха на шествие по улиците на града, съпровождани от възгласи Българи, юнаци!". Засега няма инциденти по време на протеста.

С викове "Българи - юнаци!" и патриотични песни в центъра на Бургас се събраха около хиляда души на възраст до 23 години, които тръгнаха по главната улица.
Още от категорията
Староверци от село Казашко

Село Казашко празнува годишнина

Варненското село Казашко празнува 110-ата годишнина от създаването си с тържество и концерт. В концерта участва местният ансамбъл "Калинушка" и гости от Русия и Румъния. Беше открит и панаир със сувенири и лакомства. Николай Артьомов, казак от Румъния, веднага започна да свири на руската си хармоника, произведена в Тулската фабрика...

публикувано на 19.08.18 в 20:22
Здравко Георгиев

Българин създаде етноферма край Босилеград

Етноферма, създадена от българин от село край Босилеград, набира все по-голяма популярност. Сънародникът ни от босилеградското с.Белут Здравко Георгиев, става все по-популярен със създадената от него етноферма "Ден осми", разказват посетители. Уникалната ферма е на площ от около 30 декара - на два баира над селото. Трябват часове..

публикувано на 19.08.18 в 19:57

Пациент изпочупи кабинет в спешното отделение в Перник

Агресивен пациент изпочупи кабинет в спешното отделение на болницата в Перник. Мъжът отишъл на преглед след нанесен му побой и няколко часа по-късно се върнал. Попитали го какво иска, но без да каже нищо той започнал да чупи, обърнал медицинската кушетка, хвърлил стол и счупил прозореца. След това съборил на пода няколко банки с разтвор,..

публикувано на 19.08.18 в 19:45
Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски

Пожарът над Карлово е овладян

Пожарът, който възникна снощи над Карлово, е овладян, но за пълното му потушаване ще са необходими поне още 2-3 дни, каза пред БНР директорът на Държавното горско стопанство в Карлово инженер Златю Кличев.   Противопожарни екипи остават на място, за да охраняват терена и да не допуснат възникването на тлеещи огнища.  Няма опасност за..

обновено на 19.08.18 в 19:37

Официалният брой на жертвите в Генуа е 43

Приключи издирвателна операция на рухналия мост в Генуа. В резултат на това официално обявеният брой на жертвите стана 43. Броят на загиналите нарасна, след като от автомобил бяха извадени телата на тричленно семейство. Деветима пострадали остават в болница, като 4-ма от тях са в критично състояние. Служителят от спасителния отряд..

обновено на 19.08.18 в 19:32

Б.Борисов: Ще положим всички усилия, за да помогнем на гражданите с прекратени полици от “Олимпик“

Правителството ще положи всички усилия, за да помогне на 197-те хиляди граждани с прекратени полици "Гражданска отговорност" от застрахователното дружество "Олимпик", доколкото позволява законът, обеща премиерът Бойко Борисов В Стара Загора той коментира и искането на БСП за извънредно заседание на Народното събрание заради срива на Търговския..

обновено на 19.08.18 в 19:28

Български военни разказват за потушаването на Пражката пролет

Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция "Френс Прес" посвети материал на българите, участвали в потушаването на Пражката пролет преди 50 години. Прага ще отбележи годишнината с протестна демонстрация и две изложби. Петдесет години след като са участвали в сразяването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни..

публикувано на 19.08.18 в 18:34