Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва мониторинг на домовете за настаняване на чужденци

Снимка: БГНЕС
 

Институт Отворено общество представя днес окончателния си Национален доклад по проект "Гражданско наблюдение в полицията". По този повод в ефира на „Преди всички” прозвуча интервю със Звезда Ванкова от Институт Отворено общество. 

В доклада се констатира тенденция на намаляване на употребата на сила в районните управления и подобряване на отношението на полицейските служители към задържаните. Насилието се измества извън полицейските управления - на обществените места, в автомобили, в домове. Това се дължи на обучението, през което минава охранителна полиция в последните години и на това, че вече има гражданско наблюдение. Много полицейски управления са оборудвани с видео наблюдение, което също благоприятства за намаляването на насилието.

Екипът, който извършва мониторинга възнамерява да започне наблюдение и в специалните домове за настаняване на чужденци, които често стават синоним на насилие, съобщи Ванкова. Екипът има потенциал и енергия да разшири обхвата на наблюдението. Това са 200 доброволци, които работят абсолютно безвъзмездно.

В доклада са направени изводи и за условията в полицейските управления. Само една четвърт от тях отговарят на изискванията. В повечето от тях продължават да липсват достатъчно помещения за настаняване на задържаните лица, липсват и достатъчно специализирани помещения за разпит, което е предпоставка за злоупотреба със сила.

Все още съществува страхотна бумащина и се допускат технически грешки при попълване на документите при задържане, добави Ванкова.

Чуйте цялото интервю със Звезда Ванкова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна