Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Митова: За 2011 г. сме получили от ОЛАФ около 10 сигнала за злоупотреби с евросредства

Снимка: Архив
Броят на образуваните досъдебни производства при нас е много по-голям от това, което ОЛАФ разследва. Това е резултат от една страна на работата на административно-контролните органи, от друга страна – на значително по-активната роля на прокуратурата от момента на създаването на специализираното звено. От 2 години насам се увеличава значително броят на внесените обвинителни актове. За 2010 г. броят им е 327, в предходната година този брой е 125. От началото на тази година внесените обвинителни актове са 125. За 2010 г. влезлите в сила присъди са 175. Това коментира в предаването „Преди всички” Ангелина Митова – ръководител на специализираното звено за борба с измамите с европейски средства във Върховната касационна прокуратура. По думите й разследванията, които се водят по програмите за селското стопанство, са 524.

Информацията за броя на разследванията на ОЛАФ през 2010 г. по някакъв начин трябва да бъде свързана с това, което на практика се прави в България като разследвания. 81 са разследванията, може би, за ОЛАФ в този техен доклад в годините, в които той въобще се занимава с това по какъв начин се разходват средствата в България. През настоящата година ние сме получили от ОЛАФ едва около 10 сигнала, които касаят злоупотреби на български бенефициенти в тази насока. Специализираното звено, което работи в тази връзка, работи от 2008 г. Общата статистика за прокуратурата за сигнали от ОЛАФ е не повече от 30 броя конкретни сигнали, които касаят обаче преди всичко злоупотреби, свързани с предприсъединителните програми – САПАРД, ФАР, т.е. програми, които са изчерпани и по които вече не се отпускат средства и не се работи с тях, но така или иначе бенефициентите са получили парите и биха могли да бъдат разследвани. Общият брой, посочен от тях, вероятно включва тяхната информация и техните разследвания като незатворени такива, което означава, че те проследяват всеки техен сигнал, който е постъпил, до момента на постановяване на влязла в сила присъда. Броейки 81 разследвания, че съществуват в България през 2010 г., има разследвания, които те провеждат като административен орган, за които в България въобще не се получава информация, т.е. макар и те да са сигнализирани, че има някаква нередност по конкретен проект, при извършената от тях проверка не е констатирана нередност, още по-малко да са намерили данни за престъпление, за което да сезират ВКП.

Припомняме, че в отчета на ОЛАФ за 2010 г. се посочва, че в България се разследват 81 случая на измами с еврофондове, 61 от които засягат пари за селското стопанство.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна