Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протест във Франкфурт срещу могъществото на финансовите пазари

Снимка: Архив

И днес, както и миналата събота, финансовата столица на Германия Франкфурт е сцена на масови демонстрации срещу могъществото на финансовите пазари. Властите във Франкфурт обаче настояват още днес да бъде ликвидиран палатковият лагер пред сградата на Европейската централна банка. 

Във Франкфурт днес има не само демонстрация срещу така наречената корпоративна алчност, но и още една - срещу откриването на новата писта на най-голямото летище в Германия, която ще доведе до още по-голям въздушен трафик и нарушаване на спокойствието на гражданите от неспирните полети.

Франкфуртската полиция днес има доста работа да охранява двете демонстрации срещу банките и летището и да не допусне стълкновения с крайно десни демонстранти, които пък са излезли на улиците на града, за да протестират срещу еврото и да настояват за връщане на марката и отказ от какъвто и да било спасителен чадър за еврото.

Демонстрация има днес и в столицата Берлин, но тя е по-малобройна от франкфуртската. Берлинчани са организирали шествие от "Александър плац" до "Бранденбургската врата" в знак на протест срещу борсовите спекулации, които стопяват спестяванията на гражданите, и настояват за повече социална справедливост. Полицията обаче е направила плътни заграждения в района на Канцлерството и Бундестага, където миналата седмица се наложи демонстрантите да бъдат разгонени със сълзотворен газ, за да не се допусне построяването пред Райхстага на протестен палатков лагер. Днес полицията в Берлин е издала изрична забрана да не се опъват палатки и да не се изграждат павилиони в рамките на протестните действия.

Информацията е на кореспондента на БНР в Бон Татяна Минчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна