Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Президентската кампания изпусна шанса за дебат за кризата

Снимка: БГНЕС

Съжалявам, че в президентската кампания беше изпуснат шансът да има дебат за проблемите на кризата. Това каза дипломатът Стефан Тафров в предаването "Неделя 150".

Икономическата криза, която започна преди няколко години, доведе до разслоение в еврообществата, защото най-много пострада средната класа. Това се видя и на изборите в много страни. Най-силното притеснение за мен, че се заговори за кръгове вътре в Европа и за Европа на различни скорости на отделните страни, споделя дипломатът. И във Франция и в Германия съществуват гласове да се създаде тип федерация В Европа. Но френските социалисти отчитат, че било грешка присъединяването към ЕС на толкова много от бившите социалистически страни, а от друга страна, че в еврозоната са малко държави. Има и такива гласове в Германия. Какви са опасностите пред нас - ако се създаде това твърдо ядро в Европа, могат да принудят и по-бедни страни в ЕС да субсидират изпадналите, както се случи Словакия да подпомага Гърция, припомни Тафров.

Ние от къде на къде трябва да подпомагаме Гърция, когато сме по-бедни. Ние днес изпъкваме положително на този фон след въведената финансова дисциплина след жестоката инфлация по време на Жан Виденов, обясни той и прибави към Гърция и страни като Испания, Португалия и други.

Според това ядро има финансов дъмпинг, което значи, че има страни, които имат по-малки данъци. Това, което са за нас чуждестранните инвестиции е по-голям растеж, за тях значи загуба на работни места. Така че те искат да ни наложат по-високи данъци, а за страни като България не можем да си позволим това. Вдигнем ли данъците, няма да има икономически растеж, каза той.

Ако се създаде подобно ядро, влизането в него трябва да е доброволно, да не бъде издигната отново стена между старите и новите членки на ЕС. Тази Европа на няколко скорости съществува. Такъв е случаят и с Шенген, убеден е Тафров.
Политиците изпуснаха този разговор и дебат по време на президентската кампания, но той трябва да се състои
, беше категоричен дипломатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна