Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години членство на България в ЕС

Снимка: БГНЕС
За пет години членство в ЕС България има самочувствие- свободно пътуваме в Европа, процесът по усвояване на еврофондовете е факт, но едно от предизвикателствата, които стоят е реалното създаване на правова държава и решителната борба с корупцията. Депутатът Моника Панайотова, която е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС сравни членството ни в ЕС с развитието на 5-годишно дете:

Помни правилата за много дейности, дава неколичествени въпроси – Защо, Какво? Къде? И Кога?. Нетърпелива е да учи нови неща, знае за какво служи календарът, разпознава монетите, започва да брой и спестява монети, може да анализира опростен модел, да планира етапите на създаването му и да намери конструктивни решения, участва в групови игри и общи занимания с други деца.

В момента страната ни се развива успешно. Помним правилата в своите дейности, аргументирано отстояваме и позицията си за присъединяването ни към Шенген. Страната ни остава с добра фискална политика, с държавен дълг 16% от БВП и бюджетен дефицит от 2%. По отношение на участието ни в пакта за "Евро плюс" и формирането на бъдещия фискален пакт България дава ясен сигнал на своите партньори, че има постоянен стремеж да изпълни критериите от Маастрихт и да стане член на еврозоната. Дисциплината ни дава възможност да се гордеем с постиженията, но и да настояваме за въвеждането на справедлив механизъм за възнаграждаване на страните, които полагат усилия и спазват фискалната и финансовата дисциплина, убедена е Панайотова.

България определено заявява открито какво харесва и какво не в процеса на взимането на решения от страна на ЕП. България трябва да запази своят еврооптимизъм и здравата институционална рамка, смята още тя.

Бисерка Бенишева, директор на Дирекция  "Европейски съюз" към МВнР заяви, че трябва да се гледа на членството ни в ЕС като част от голям общоевропейски процес:

20 години след края на Студената война има едно поколение, което всъщност може би не отчита какво означава разделителни линии, какво означава преодоляване на разделителните линии, какво означава свободата на движение.

Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси отбеляза интересна закономерност, за която имала принос и историята:

Днешното правителство е истински щастливо. Това е най-щастливото правителство от 20 години насам. То е първото, което не води преговори за членство в ЕС. А преговорите за членство са едно много тежко бреме и една голяма тегоба. Това правителство има изключително огромен потенциал, освободен от преговорите, който би следвало да се влага именно в такива 25-годишни проекти.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна